Actinica Lotion - A legmagasabb fényvédelmi kategóriába tartozó fényvédő testápoló. További információ ›››

A bőrrák fajtái

A napsugárzás káros hatásai között a legveszélyesebb a bőrrák kialakulása. A bőrrák fajtái közül a melanomáról szinte mindenki hallott már, azt viszont kevesebben tudják, hogy az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai egyéb rákos elváltozásokat is okozhatnak.

A bőrrák fajtái:

Az aktinikus keratosis érdes felszínű, vöröses, nem múló, nem gyógyuló folt a bőrön. Mivel kialakulását leginkább az UV-sugárzás bőrkárosító hatásának tulajdonítják, szoláris keratosis-nak is nevezik. Megjelenése a napfénynek kitett területeken a leggyakoribb. Kezelés nélkül laphámrák kialakulásához is vezethet, ezért rákmegelőző állapotként tartják számon.

A laphámrák a laphámsejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrfelszínen bárhol kialakulhat, de megjelenése leggyakoribb a napfény által már károsított területeken, előzetesen kialakult rákmegelőző állapotok (pl. aktinikus keratosis), vagy krónikus sebek, fekélyek helyén. Megjelenését tekintve pirosas, hámló, nem gyógyuló elváltozás, előrehaladottabb állapotában pedig kissé kiemelkedő duzzanattá alakul. Leggyakrabban a fej és a nyak területén alakul ki, de máshol is megjelenhet. Korai kezeléssel jó eséllyel gyógyítható, azonban egyes esetekben áttétek is kialakulhatnak.

A bazálsejtes bőrrák (basalioma) a hámsejtek túlburjánzása. A leggyakoribb bőrrák, legtöbbször a legnagyobb UV-sugárzásnak kitett területeken, pl. a fejen vagy a nyakon fordul elő. Apró, fényes, rózsaszínes, tömött kis göböcske, ami nagyon lassan nő. Idővel ki is fekélyesedhet. Egyes esetekben a basalioma halvány vagy vöröses hegre hasonlít. Jellemzője, hogy ismételten kisebesedik, vérzik és bevarasodik. Növekedése lassú, áttétet igen ritkán ad. A kezeletlen basalioma azonban roncsolja a környező szöveteket, illetve a szem, a száj, az agy és a csontok közelében nagyobb károsodást is okozhat. Eltávolítása sebészi úton történik, szinte 100 %-ban gyógyítható, gyakori azonban, hogy néhány éven belül újra megjelenik.

A melanoma a bőr pigmentsejtjeinek kóros burjánzása. A bőr festéktermelő sejtjeiből – a melanocitákból indul ki. Az UV-sugárzás aktiválja a melanocitákat, amelyek védekezésképpen nagyobb mennyiségű pigmentanyagot termelnek – innen ered a lebarnulás. A sötétebb, barnább bőr jobban elnyeli a napfényt, így védekezik a szervezet az UV-sugárzás ellen. Ugyanakkor ezekben a sejtekben egyes esetekben az UV-sugárzás kóros sejtburjánzást indít el, azaz kialakul a rákos elváltozás. Korai felismeréssel és sebészeti eltávolítással a melanoma további terjedése megakadályozható, de a bőrrák fajtái közül a melanoma a legveszélyesebb. Kezeletlen esetben testszerte áttéteket ad, ezért nagyon fontos, hogy a beteg időben ellátásra kerüljön. Kialakulásában jelentős szerepet játszik az összes korábbi súlyosabb leégés okozta bőrkárosodás. Ennek megfelelően megjelenése leggyakrabban a napsugárzásnak leginkább kitett területeken jellemző, pl. a sorozatos leégéseket leginkább elszenvedő háton, a karokon, lábakon, vagy az arcon is.

Melanoma gyanúja merül fel, ha:

  • növekvő, szabálytalan, sötéten pigmentált – főként fekete vagy mélykék – anyajegy jelenik meg a bőrön
  • egy anyajegy színe megváltozik, főként akkor, ha az anyajegy környékére is kiterjed a vöröses, kékes vagy fehéres elszíneződés
  • egy anyajegy mérete, alakja, illetve felszíne megváltozik – különösen, ha a széle szabálytalanná, vagy a felülete érdessé válik
  • az anyajegy begyullad, kisebesedik, vérzik, vagy viszket

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

Napégésre krém

A leégésre még mindig sokan gondolnak a napozás természetes velejárójaként, melynek…

A leégés kezelése

Napégésre mi a legjobb ellenszer? Enyhébb esetben, amikor a leégett bőr kipirosodik és…