Actinica Lotion - A legmagasabb fényvédelmi kategóriába tartozó fényvédő testápoló. További információ ›››

A bőrrák tünetei

A bőrrák legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy mivel semmilyen fájdalmas panaszt nem okoz, sokan észre sem veszik, illetve a kisebb bőrelváltozásoknak nem tulajdonítanak jelentőséget. Pedig a kezeletlen bőrrák áttétet is adhat, amelyből már sokkal nehezebb a gyógyulás! A korai felismerés életmentő lehet, ezért fontos, hogy a bőrrák tünetei minél szélesebb körben ismertek legyenek.

A bőrrák kialakulásának okai:

A bőrrák kialakulásában legfontosabb szerepet játszó tényező az UV-sugárzás. A sorozatos leégések nyomán a károsodott bőrsejtek nem regenerálódnak teljesen, idővel kialakulhatnak rákos elváltozások, melyre a napsugárzás káros hatásai mellett az alábbi tényezők is hajlamosítanak:

 • Gyógyszeres kezelés, transzplantáció, vagy egyéb betegségek - pl. daganatos vagy autoimmun kórképek - következtében legyengült immunrendszerű emberek szervezete kevésbé tudja ellensúlyozni az UV-sugárzás káros hatásait.
 • Bizonyos genetikai betegségek, amelyek fokozott fényérzékenységgel járnak
 • Korábban már diagnosztizált aktinikus keratózis.
 • Korábbi bőrrákos megbetegedések.
 • A családban előforduló bőrrákos megbetegedések.
 • Munkakörből adódóan folyamatos UV-sugárzásnak kitett bőr.

A fehér bőrű embereknél a bőrrák könnyebben kialakul, mert a bőrsejtjeik kevesebb melanint termelnek, így kevésbé védettek az UV-sugárzás káros hatásaival szemben, mint a feketék. A melanin a szervezet saját védekező rendszere az UV-sugárzás ellen. A bőrsejtek által termelt festékanyag okozza a bőr lebarnulását, amely lehetővé teszi, hogy a bőrsejtek a fényvédőkhöz hasonlóan elnyeljék az UV-sugárzást.

A bőrrák tünetei:

A bőrrák tünetei időben felismerhetők, és korai stádiumban a betegségek legnagyobb része gyógyítható! Több héten keresztül fennálló szokatlan bőrnövedékkel, megváltozott színű, felületű, növekvő anyajegyekkel, kiújuló, sebes, nem gyógyuló bőrelváltozásokkal keressen fel bőrgyógyászati szakrendelést!

Tartósan fennálló, szokatlan bőrelváltozás, érdes, nem gyógyuló felületű, piros, fényes, rózsaszín, vagy egyéb módon elszíneződött, hámló, kisebesedő bőrterület felvetheti az aktinikus keratózis, a laphámrák vagy a basalioma gyanúját. A bőrrák jelei rendszerint apró elváltozások, de ha nem múló, hanem inkább sebesedő, növekvő, változó felszínű elváltozást tapasztal, forduljon bőrgyógyászhoz!

A melanoma tünetei lehetnek:

 • ha egy új, vagy már meglévő anyajegy aszimmetrikus alakot ölt
 • ha szabálytalanná válik az anyajegy széle
 • ha egy új vagy meglévő anyajegy több színűvé válik: pl. a barna anyajegyen fekete foltok is megjelennek
 • ha az anyajegy növekszik
 • illetve minden egyéb, az anyajegy felszínét, megjelenését érintő elváltozás

Az anyajegyek, illetve egyéb bőrelváltozások vizsgálata dermatoszkóppal történik. Amennyiben az orvosban felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, biopszia, azaz mintavétel révén laboratóriumban bevizsgáltatja az érintett szövetet. A rákos bőrelváltozások, vagy rákmegelőző állapot gyanúját felvető kórképek általában sebészi úton eltávolításra kerülnek és szövettani vizsgálaton esnek át. Minél hamarabb kerül sor a bőrrákos elváltozások eltávolítására, annál inkább valószínű a teljes gyógyulás. A gyógyult betegeknél azonban nagyobb eséllyel alakulhat ki újra a bőrrák, ennek megelőzését szolgálja a rendszeres önvizsgálat és bőrgyógyászati ellenőrzés, valamint az UV-sugárzás elleni fokozott védelem.

Amennyiben Önnél vagy családjában diagnosztizáltak már bőrrákos megbetegedést, immunrendszere legyengült, illetve egyéb okok, betegségek miatt az átlagosnál veszélyeztetettebbek közé tartozik, kerülje a közvetlen napsugárzást, illetve használjon olyan magas minőségű, a kiemelt fényvédelmi kategóriába tartozó termékeket, melyeket kifejezetten azok számára fejlesztettek ki, akiknél magasabb az UV-sugárzás hatására kialakuló bőrrák megjelenésének kockázata.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

A napallergia kezelése házilag

A napallergia ellen a legjobb védekezés a megelőzés! A napallergia kezelése házilag…

Kakaóvaj napozáshoz

Tart a naptejek kémiai hatóanyagaitól? Inkább a természetes növényi összetevőket…