Calmiderm banner 1000x250 napeges

A leégés kezelése

Napégésre mi a legjobb ellenszer? Enyhébb esetben, amikor a leégett bőr kipirosodik és minden mozdulatra, érintésre fáj, hideg borogatás és gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású krémek hozhatnak enyhülést. A nagy kiterjedésű, hólyagosodással, lázzal, rosszulléttel járó leégés azonban orvosi kezelést igényel.

A leégés tünetei

A leégés veszélye az UV-B sugárzás késleltetett hatásában rejlik. Napozás közben a legtöbben nem is veszik észre, hogy mennyire leégtek, mert az UV-B sugárzás - amely a legnagyobb mértékben felelős a leégésért – okozta tünetek csak a nap vége felé, a strandolás vagy kirándulás után jelennek meg. A napozás során fellépő azonnali bőrpírért az UV-A sugarak felelősek, azonban ez a típusú pirosodás nem hagy maradandó nyomokat. A néhány órával később jelentkező napégés tüneteit, a bőr gyulladását az UV-B sugárzás okozza. A bőr vörössé válik, forró tapintású, fájdalmasan húzódik, különösen akkor, ha hozzáér valamihez. Amennyiben a napégés nem súlyos, a fájdalmas tünetek egy-két nap elteltével maguktól gyógyulnak. A bőrpír szerencsés esetben lassan bebarnul, de legtöbbször néhány nap múlva a legfelső bőrréteg viszketés kíséretében lehámlik. A napégés gyógyulása után az új bőrréteg még hetekig érzékenyebb a napfényre, amíg az épen maradt területekhez hasonlóan meg nem erősödik a bőr. Nagyfokú leégés után a bőr károsodása gyakran maradandó pigmentfoltok, szeplők megjelenéséhez vezet.

A leégés kezelése házilag

Hogyha a leégett bőr nem hólyagos, a fájdalmat hideg vizes borogatással tudja csillapítani. Nem is olyan régen, amikor még nem voltak elérhetők ilyen könnyen és széles választékban a vény nélkül is kapható bőrápoló, gyulladáscsökkentő krémek és testápolók, sokszor hideg tejföllel kenték be a gyulladt területet. A leégés kezelése során a gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató aloe vera kivonatot tartalmazó gyógynövénykrémek (pl. Forever Aloe Vera gél, Alveola Aloe Vera gél, Medifleur krém hámsérült bőrre), napozás utáni testápolók is hatékonyak lehetnek.

Patikákban, drogériákban vény nélkül kaphatók a napégés tüneteit enyhítő, a bőr regenerációját, hámosodását elősegítő pantenol tartalmú készítmények (pl. Panthenol spray, Das Gesunde Plus Kühlgel)

Kifejezetten napégésre ajánlott a százlevelű rózsa (Rosa Centifolia) kivonatát tartalmazó Irix spray, de a gyógynövénykrémek közül a körömvirág és kamilla alapú krémek (pl. Naturland vagy Biomed körömvirág krém) is nyugtatják a bőrt.

A súlyos leégés kezelése orvosi ellátást igényel

Hogyha a napégés nagy kiterjedésű, láz, elesettség, hányás, hányinger vagy a bőr felhólyagosodása kíséri, forduljon orvoshoz! Súlyosabb esetekben a leégés kezelése kortikoszteroid tartalmú, vényköteles krémekkel, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történik. Amennyiben a felszakadó hólyagokból gennyes folyadék ürül, a hámhiányos területeket fertőtlenítő és antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Naptejjel a ráncok ellen

Tudta, hogy a naptej az egyik legjobb ránctalanító krém arcra és a dekoltázs bőrére is?…

A napallergia kezelése

Mivel a fényérzékenység okai legtöbbször ismeretlenek, tünetei pedig egyénenként egészen…