Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

A napallergia tünetei

Ha napozás közben, vagy akár néhány nappal napozás után csalánkiütések, viszkető piros pöttyök, foltok, duzzanatok megjelenését tapasztalja a sugárzásnak kitett testrészein, lehet, hogy panaszait napallergia okozza. A fényérzékenység okai legtöbbször ismeretlenek, de bizonyos gyógyszerek is fokozhatják a napsugárzás káros hatásait.

A napallergia tünetei

A napallergia tünetei változatosak lehetnek: apró, tűszúrásszerű pöttyök, csalánkiütések, pattanások, nagy piros foltok, duzzanatok alakulhatnak ki a bőrön. A bőrjelenségeket gyakran viszkető, égő érzés kíséri. A napallergia tünetei legtöbbször a sugárzás által érintett testrészeken jelennek meg, de súlyosabb esetekben akár a ruhával takart testtájak is érintettek lehetnek.

  • A polimorf fényérzékenység elnevezése is arra utal, hogy a tünetek sokféle formában jelentkezhetnek: gyakran apró piros kiütések sokasága utal a napallergia megjelenésére, de nagy vörös foltok, duzzanatok, akár hólyagok, csalánkiütések, erős bőrpír vagy pattanások is tartozhatnak a tünetek közé. A kiütések megjelenhetnek a napozás kezdete után néhány perccel, de olyan is előfordul, hogy csak másnap jelentkeznek. Gyógyulásuk pedig néhány órától kezdve napokon, heteken át is eltarthat.
  • A napsugárzás hatására megjelenő csalánkiütések jellemzője, hogy a napozás megkezdése után már akár 10 perccel is megjelenhetnek a szúnyogcsípésre hasonlító, de annál kiterjedtebb, vörös, kiemelkedő, viszkető bőrtünetek, melyek néhány óra alatt el is múlnak, ha visszahúzódik a napról.
  • Egyes gyógyszerek, krémek tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, melyek fényérzékenységi reakciókat okoznak. Az ilyen típusú napallergia tünetei szintén lehetnek csalánkiütések, de a bőr szokatlanul gyors kipirosodása, gyulladása, illetve akár egyéb elszíneződések is felvethetik a szedett gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező fényérzékenység gyanúját. A gyógyszerek által okozott fényérzékenység alapvetően két csoportba osztható:
  1. bizonyos hatóanyagok növelik a leégés kockázatát, a bőr hamarabb kipirul illetve gyorsan jelentkeznek a napégésre jellemző gyulladásos panaszok
  2. más fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése esetén viszont napozáskor nem a bőr korai leégése, hanem a fénynek kitett területeken barnás, pigmentált foltok megjelenése a jellemző tünet
  • Egyeseknél a fedetlen testrészeken napfény hatására apró piros pöttyök, másoknál grízszerű csomók sokasága jelenik meg.
  • A kis piros pattanásokra hasonlító Mallorca-akné kialakulását a tapasztalatok szerint a napsugárzás és az egyes naptejekben található kémiai összetevőkkel szemben fennálló érzékenység együttes hatása okozhatja.

Hogyan előzheti meg a napallergia tüneteinek kialakulását?

Ha ismert fényérzékenysége van, illetve olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozhatják a napsugárzás káros hatásait, a tavaszi-nyári hónapokban amennyire lehet, kerülje a napfényt és viseljen a végtagokat is takaró könnyű, világos színű ruházatot, kalapot és napszemüveget. Amikor a szabad levegőn tartózkodik, használjon jó minőségű, nem színezett, illatanyagot nem tartalmazó naptejet!

A bőrpír megelőzésében hatékonyak lehetnek a természetes gyulladáscsökkentő összetevőket (pl. aloe verát) is tartalmazó naptejek. Az UV-sugárzás hatására a bőrben szabad gyökök keletkeznek, melyek az ép bőrsejtekhez kapcsolódva károsíthatják azokat. Mivel az E-vitamin képes a szabad gyökök gyors megkötésére, olyan fényvédő termékeket válasszon, amelyek tartalmazzák ezt a bőrvédő antioxidánst. A termék összetevőinek címkéjén szereplő tokoferol az E-vitamin kémiai megnevezése.

Napozás előtt ne használjon testápolót, dezodort, alapozót! A naptejet tiszta bőrre kenje fel! A kozmetikumok gyakran tartalmaznak olyan kémiai anyagokat, amelyek napfény hatására – természetesen akkor, ha az adott bőrfelületet tartósan éri a sugárzás, így például napozáskor – a bőrön fényérzékenységi reakciók, pigmentfoltok megjelenését válthatják ki.

Olvassa el figyelmesen rendszeresen vagy akár alkalomszerűen szedett gyógyszereinek betegtájékoztatóját! Amennyiben ebben jelzik, hogy a gyógyszer fényérzékenységet okoz, a kúra időtartama alatt kerülje a napozást!

Forduljon orvoshoz, ha a napallergia tünetei; a kipirosodás, a vörös duzzanatok vagy a hólyagosodás nagy mértékűek, testszerte jelentkeznek, kialakulásukat láz, hányinger, hányás, hasmenés vagy kifejezett fájdalom kíséri.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Napégésre krém

A leégésre még mindig sokan gondolnak a napozás természetes velejárójaként, melynek…

Naptej napallergia ellen

Napozás után viszkető piros kiütések jelennek meg a testén? Míg mások aranybarnára…