Daylong naptej gyerekeknek - Élvezd a napsütés előnyeit! Az UV szűrők hatásos védelmet nyújtanak a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Baba naptej leégés ellen

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért hamarabb leégnek. Ráadásul a kisgyerekek egyáltalán nem tudnak magukra vigyázni, hosszú órákat képesek önfeledten játszva eltölteni a tűző napon. A gyermekkori leégések felnőttkorra összeadódva akár bőrrák kialakulásához is vezethetnek, ezért gyermekkorban különösen fontos az UV-sugárzás káros hatása elleni maximális védelem. Az érzékeny bababőr megóvását a leégés ellen legjobban a megfelelő baba naptej biztosítja.

A kisgyermekek bőre sokkal finomabb és érzékenyebb a felnőttekénél. Az egyre erősebb UV-sugárzás hatására bőrük hamarabb leég, és a napallergia gyerekeknél is egyre gyakrabban jelentkezik. A napsugárzás révén a bőrben termelődő D-vitaminra ugyanakkor a gyermekeknek nagy szüksége van, az egészséges barnulás elősegíti a csontok fejlődését. A napsugárzást nem kell elkerülni, a leégés elleni védelem biztosítása viszont a szülő feladata. A gyerekek bőre azonban nem egészen olyan, mint a felnőtteké. Érzékenyebb, vékonyabb, sérülékenyebb. A felnőtteknek szánt naptejek némelyike nem biztosít teljes körű védelmet gyermekének.

Melyik a legjobb naptej gyerekeknek? Ön milyen szempontok alapján választja ki a megfelelő baba naptejet?

Minél kisebb a gyermek, bőre annál érzékenyebb, ezért a baba naptej vásárlása különösen körültekintő döntést igényel. A legtöbb szülő számos tanácsot elolvas és meghallgat, amikor a meleg tavaszi napok beköszöntével fontolgatni kezdi valamilyen baba naptej vásárlását. Gyermekgyógyászok, bőrgyógyászok és a gyermek naptej gyártók is egyetértenek abban, hogy egyévesnél fiatalabb csecsemő számára az allergiás reakciók elkerülése érdekében csak fizikai fényvédőket tartalmazó baba naptejet ajánlanak. Drogériákban is kapható kizárólag fizikai fényszűrőket tartalmazó baba naptej, sokszor azonban csalódás éri a gyakorlatlan szülőket, amikor kipróbálják ezeket a termékeket. A fizikai fényszűrőkkel ellátott baba naptej ugyanis sok esetben ragadós, sűrű, alig-alig oszlatható el a bőrön, minden ruhán nehezen kimosható nyomot hagy, ráadásul nincs az a kisgyermek, aki játék közben, pancsoláskor, megizzadva ne kenné el az arcán a vastag krémréteget, ami így a szemébe, szájába is bejuthat.

Fizikai és kémiai fényszűrők – melyiket válassza gyermek naptej vásárlásakor?

A fizikai fényvédők leggyakoribb összetevői a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek az anyagok vastagon a bőrre kenve fejtik ki fényvédő hatásukat: átlátszatlan, fehér, nem felszívódó réteget képeznek a bőrön, ezáltal megakadályozzák, hogy a napsugarak a bőrrel érintkezzenek. Tulajdonképpen ha egy vékony nyári inget ad gyermekére, ugyanolyan fizikai fényvédelemmel látja el, mintha vastagon bekenné fizikai fényvédő krémmel.

A kémiai fényszűrők olyan anyagok, amelyek nem visszaverik, hanem elnyelik a bőrkárosító UV-sugárzást. A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejeket a felkenés után néhány perccel a bőr magába szívja és nem hagynak nyomot. A kémia fényszűrőket tartalmazó gyermek naptej hatása csak a felszívódást követően, azaz az alkalmazás után 20 perccel érvényesül teljesen. A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejek a fényszűrők fotostabilitását növelő – azaz a napsugárzás okozta lebomlásukat gátló – vegyületeket is tartalmaznak.

Számos naptej gyerekeknek fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt tartalmaz.

Gyermek naptej vásárlásakor tehát tartsa szem előtt az alábbiakat:

 • A kémiai fényszűrőket tartalmazó gyermek naptej csak 1 évesnél idősebb gyermekek számára ajánlott.
 • Egyévesnél fiatalabb gyerekeknek a fizikai fényvédőket tartalmazó baba naptej vásárlása javasolt – ám ennek kissé nehézkes alkalmazhatósága miatt mégis az a legjobb megoldás, hogyha a tűző naptól fizikai eszközökkel, árnyékkal és odafigyeléssel óvja csecsemőjét.

Az egyévesnél fiatalabb csecsemők a legtöbb esetben még csak babakocsiban fekszenek, esetleg egy pléden csúsznak-másznak a napon. A fizikai fényvédelmet kisbabák esetében elsősorban a baba árnyékban tartásával érdemes megoldani, így sem a nehezen kenhető fizikai fényvédőket tartalmazó baba naptejre, sem a jól felszívódó, de kémiai anyagokat tartalmazó gyermek naptej használatára nincs szükség. Kisbabáját levegőztesse az árnyékban, a legnagyobb nyári melegben délelőtt tíz óra előtt, vagy délután négy után vigye csak ki a napra. Amikor a baba a szabad levegőn játszik, könnyű nyári inget és az arcára is árnyékot vető sapkát adjon gyermekére, a strandon vagy séta közben pedig a babakocsira szerelhető árnyékolóval védje gyermekét a közvetlen napsütéstől.

Miért nem jó gyermekének is ugyanaz a naptej, mint amit magának vásárol?

Az egymondatos válasz erre a kérdésre az, hogy a kisgyermekek bőre finomabb és vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért a napsütés hatására gyorsabban károsodik. Hamarabb leég, gyorsabban kiszárad, illetve a sokféle vegyi anyagot tartalmazó, illatosított vagy színezett naptejek használatakor nagyobb az allergiás reakciók megjelenésének veszélye is. Összességében magasabb faktorszámú, bőrápoló anyagokban gazdag, de felesleges kémiai összetevőket nem tartalmazó gyermek naptejre van szükségük. A jó hír azonban az, hogy a jó minőségű baba naptejek bőrbarát összetétele kiváló fényvédelemmel párosul, így Ön is bátran használhatja ezeket!

A közvetlen napsütéstől és a nagy melegtől a nagyobb gyermekeket is érdemes védeni, a már önállóan játszó gyermekek érzékeny bőrének védelmére kifejlesztett gyermek naptej azonban egyéves kortól már biztonságosan alkalmazható. Általában véve kisgyermekek számára a gyermek bőrtípusának és a sugárzás mennyiségének függvényében 30 – 50 faktoros naptej ajánlott. Tengerparti nyaralásnál, a hegyekben, illetve napközben a vízen vagy a vízpartokon az 50 faktoros naptej alkalmazása lehet megfelelő, amennyiben azonban a gyermek már nagyobb, a bőre nem olyan érzékeny, lebarnult már, illetve nem a legintenzívebb UV-sugárzás idején tartózkodnak a napon, a 30 faktoros naptej használata is megfelelő védelmet biztosíthat.

Minden szülő biztonságos, a leégés ellen megbízható védelmet nyújtó, káros anyagokat nem tartalmazó, könnyen kezelhető naptejet keres gyermekének.
A legjobb baba naptej kiválasztásához tartsa szem előtt az alábbi szempontokat:

 1. A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejek csak egyéves kor után ajánlottak.
  A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptej gyerekeknek 1 éves kortól ajánlott, a csecsemők vékony bőre ugyanis sokkal érzékenyebb lehet a naptej fényvédő tulajdonságait biztosító kémiai fényvédő anyagokra.
 1. A ragadós fizikai fényvédők helyett biztosítson árnyékot csecsemőjének!
  A kizárólag fizikai fényvédőket tartalmazó naptejek általában nagyon nehezen oszlathatók szét a kenegetés ellen egyébként is hevesen tiltakozó baba bőrén. Napközben altassa inkább teljes árnyékban gyermekét, délelőtt 10 és délután 4 óra között ne vigye ki a napra, séta közben pedig sapkával, inggel, vagy a babakocsira szerelt árnyékolóval védje bőrét a közvetlen napsugárzástól.
 1. A megfelelő gyermek naptej 30-50-es faktorszámú.
  Az ideális naptej gyerekeknek magasabb faktorszámú, mint a felnőtteké, hiszen a gyerekek vékony bőre gyorsabban leég, mint a felnőtteké. A vízpartokon, közvetlen napsugárzás ellen használjon 50 faktoros gyermek naptejet, a picit már lebarnult kisgyermekeknek, illetve kevésbé intenzív UV-sugárzás esetén a 30 faktoros naptej is megfelelő védelmet nyújt.
 1. Kerülje a színező- és illatanyagokat!
  Az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében a megfelelő naptej gyerekeknek nem tartalmaz felesleges színező- és illatanyagokat. Bármilyen vonzó is lenne egy zöld vagy rózsaszín baba naptej a kicsik számára, ezeket vásárláskor inkább kerülje el!
 1. A liposzómás naptejek nem ragadnak és megbízható védelmet biztosítanak.
  A legkorszerűbb gyermek naptejek fényvédő részecskéinek a liposzómás technológia biztosít egyenletes eloszlást és felszívódást a bőrön. Az apró részecskékbe, a liposzómákba foglalt összetevők ráadásul nem hagynak ragadós bőrérzetet maguk után.
 1. A bőrápoló anyagokban gazdag baba naptej teljes körű védelmet nyújt.
  A kisgyermekek bőrét a napsugárzás és a víz hamarabb ki is szárítja, mint a felnőttekét. Az antioxidáns E-vitamint tartalmazó gyermek naptej védi gyermeke bőrét a napsugárzás bőrkárosító hatásaitól, a természetes bőrápoló, gyulladásgátló összetevők pedig elősegítik a bőr gyorsabb regenerációját. Ilyen összetevő a pantenol, a glicerin vagy aloe vera is.

A legjobb naptej sem védi azonban gyermeke bőrét a leégés ellen akkor, ha a legintenzívebb uv-sugárzás idején órákon keresztül kint van a napon. A vízparti nyaralásnál vagy egész napos kirándulás esetén különösen figyeljen arra, hogy gyermeke a testét és az arcát is védő ruházatban, illetve a nagy melegben árnyékban legyen, a naptej alkalmazását pedig kétóránként, illetve minden fürdés és törölközés után ismételje meg!

Fenyegetik-e gyermekét a naptej káros hatásai?

Az interneten keringő egyre nagyobb mennyiségű információ hatására mind több szülőben merül fel a kérdés, hogy valójában melyek és milyenek a naptej káros hatásai. A gyerekek esetében ez különösen érzékeny kérdés. Egyre több szülő aggódik azon, hogy nem árt-e gyermekének a különböző kémiai fényszűrő anyagokat tartalmazó naptej használatával? Erre a legegyszerűbb válasz az, hogy ami leginkább károsítja gyermeke bőrét, az a túlzott mennyiségű UV-sugárzás okozta leégés. A leégésekből adódó bőrkárosodások az évek során összeadódnak, és bizonyos esetekben bőrrák kialakulásához vezethetnek. A leégés a szakemberek egységes álláspontja szerint egyértelműen növeli a későbbi bőrrák kialakulásának kockázatát. A naptej fényszűrő anyagai a bőr felszínét védik a leégés ellen, és nem hatolnak a szervezet mélyére, hogy ott bármilyen káros hatást kifejtsenek. A rákos megbetegedések kockázatát napozáskor nem a naptej használata, hanem a leégés jelenti, mely ellen a megfelelően megválasztott baba, illetve gyermek naptej – és persze az ésszerű tartózkodás a napon – védelmet nyújt.

Habár a jó minőségű naptejnek nincsenek káros hatásai gyermeke bőrére, a hatékony fényvédelem érdekében alkalmazott vegyi anyagok egy része az arra érzékeny gyerekeknél allergiás reakciót válthat ki a bőrön. A napallergia tüneteinek elkerülésére a legjobb baba naptejek nem tartalmaznak színező- és illatanyagokat, illetve tartósítószert. A gyógyszertári naptej sok esetben drágább, mint a drogériákban kapható átlagos árkategóriájú naptejek, de az érzékeny bababőrre érdemes olyan naptejet venni, ami az összes elvárásnak biztosan megfelel.

Ne felejtse el, hogy a kellemes napsütés és a szabad levegő gyermekek és felnőttek számára egyaránt jótékony hatású. A természetes D-vitamin termelés a napsütés hatására indul meg a szervezetben, amelyre a gyerekeknek az egészséges csontok fejlődéséhez különösen nagy szüksége van. A leégés ellen azonban védekezni kell, hiszen a kisgyermek kortól kialakuló sorozatos leégések évtizedek múlva a bőr rákos elváltozásaihoz is vezethetnek. Az ésszerű napozás megfelelő gyermek naptej és könnyű védőruházat alkalmazása mellett nem ártalmas gyermekének. A nyári hónapokban azonban a napközbeni erős napsugárzástól – különösen a vízpartokon, illetve a magasabban fekvő tájakon, hegyek között – óvja gyermekét, ilyenkor tartózkodjanak inkább árnyékos helyen.

Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen#cite_note-61
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_5457

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A napallergia tünetei

Ha napozás közben, vagy akár néhány nappal napozás után csalánkiütések, viszkető piros…

A napallergia kezelése

Mivel a fényérzékenység okai legtöbbször ismeretlenek, tünetei pedig egyénenként egészen…