Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Kakaóvaj napozáshoz

Tart a naptejek kémiai hatóanyagaitól? Inkább a természetes növényi összetevőket részesíti előnyben? Számos növényi zsír jelentős mértékben tartalmaz bőrápoló, a nap bőrkárosító hatásait mérséklő hatóanyagokat, de a fényvédelem terén korántsem ilyen hatékonyak.

Kakaóvaj napozáshoz - antioxidánsok, fizikai vagy kémiai fényvédelem?

A naptejekben kémiai vagy fizikai fényvédő anyagok találhatók. A kétféle megnevezés arra utal, hogy a kémiai fényvédők a bőrbe felszívódva nyelik el az UV-sugárzást, míg a fizikai fényvédők a bőrön átlátszatlan réteget képezve visszaverik a fényt. Az antioxidáns növényi hatóanyagokat tartalmazó napozószerekben az A-vitamin, az E-vitamin és a flavonoidok szabad gyököket megkötő tulajdonságai részben ellensúlyozzák a napsugárzás bőrkárosító hatásait.

  • A kémiai fényvédők olyan anyagok, amelyek elnyelik az UV-sugárzást. A naptejekben leggyakrabban alkalmazott kémiai fényvédők közé tartozik a para-amino-benzoesav (PABA) és a benzofenon-származékok. Ezek a hatóanyagok a bőrre kenve nem képeznek látható réteget, kis idő után felszívódnak, nem hagynak zsíros érzetet.
  • A fizikai fényvédelmet biztosító naptejek hatóanyaga általában a titán-dioxid vagy a cink-oxid, amelyek vékony, átlátszatlan réteget képeznek a bőrön és – megfelelő vastagságban, egyenletesen felkenve – nem engedik át az UV-sugárzást. Hátrányuk lehet, hogy mind a ruhán, mind a bőrön fehér réteget képeznek, amely nem szívódik fel. A természetes kozmetikumok hívei számára azonban ez a hátrány éppen előnyt jelent: mivel a hatóanyag nem jut be a szervezetbe, napozás után a bőr felszínéről lemosható. A cink egyébként elősegíti a bőr regenerációját, bőrgyógyászati készítmények, hámosító krémek gyakori összetevője.
  • A természetes növényi hatóanyagokból készült napozó krémek hívei rendszerint a zöldségekben illetve a kakaóvajban is megtalálható vitaminok (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) és flavonoidok antioxidáns hatásainak tulajdonítják a termék hatékonyságát. Az antioxidáns növényi hatóanyagok olyan molekulákat tartalmaznak, melyek szabad elektronjaikkal megkötik a bőrben a napsugárzás hatására keletkező szabad gyököket, megakadályozva ezzel, hogy azok a bőrsejtek molekuláival lépjenek reakcióba.

Valóban használható-e a kakaóvaj napozáshoz?

Erre a kérdésre a rövid válasz az, hogy igen, de fényvédőnek mégsem alkalmas. A kakaóvajban ugyanis nincsenek fényszűrő anyagok. Tartalmaz viszont rendkívül sok flavonoidot és E-vitamint, melyek erős antioxidáns hatásuknál fogva megkötik az UV-sugárzás hatására a bőrben keletkező szabad gyököket, ezáltal megvédik a bőrsejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A benne található zsírsavak pedig ápolják a napozás hatására könnyen kiszáradó bőrt.

Az UVB sugárzás okozta leégéstől, bőrgyulladástól, hólyagosodástól azonban nem védenek ezek az anyagok, ezért a kakaóvaj napozáshoz önmagában nem jelent megfelelő védelmet.

Összességében a kakaóvaj a bőr számára rendkívül hasznos hatóanyagokat tartalmaz, emiatt bármilyen fényvédő krém kiváló összetevője lehet, de nem pótolja, hanem kiegészíti a naptejekben található kémiai vagy fizikai fényvédő anyagokat. A természetes kozmetikumok hívei által kedvelt növényi alapú napozó krémek is akkor hatékonyak, ha a valóban jótékony hatású antioxidáns, gyulladáscsökkentő és bőrápoló összetevők mellett valamilyen fizikai fényvédelmet biztosító anyagot (leggyakrabban titán-dioxidot vagy cink-oxidot) is tartalmaznak.

A zsírsavakban, lipidekben, antioxidáns vitaminokban és flavonoidokban gazdag kakaóvaj napozáshoz - mindig a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú fényvédő krémmel kiegészítve - nagyszerű bőrápoló.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Naptej vásárlása naptej teszt alapján

A legutóbb olvasott naptej teszt eredményei alapján vásárol fényvédőt? Ne felejtse el,…