Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Melyik a legjobb naptej?

A legjobb naptej kiválasztásának két alapvető szempontja az Ön bőrtípusa, illetve a bőrét érő napsugárzás erőssége és időtartama. A termék minőségét meghatározza, hogy magasabb napfényterhelés mellett is megbízható védelmet nyújt-e, és persze egyéb, a termék állagára, illatára, kezelhetőségére, összetevőire vonatkozó tapasztalatok is számítanak.

Az UV-sugárzás hatásai

Az ultraviola vagy ibolyántúli sugárzás a látható fénynél kisebb hullámhosszú, ezért az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses sugárzás. A hullámtartomány további bontása szerint megkülönböztetnek UV-A, UV-B és UV-C sugarakat.

Az UV-A sugárzás jellemzői:

 • a napsugárzás legnagyobb része UV-A sugárzás
 • behatol a bőr mélyebb rétegeibe, hatására a bőrben szabad gyökök szabadulnak fel, ezáltal közvetve károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét, amely rákos elváltozásokhoz is vezethet
 • azonnali, de rövid távú barnulást, illetve bőrpírt okoz
 • felelős a bőr idő előtti öregedéséért
 • az ablaküvegen és a felhőrétegeken is átjut
 • károsíthatja a szemet, hozzájárulhat a szürkehályog, makula degeneráció és egyéb szembetegségek kialakulásához

Az UV-B sugárzás jellemzői:

 • kis mértékben nagyon hasznos, hatására a szervezet D-vitamint állít elő
 • nagy mennyiségben viszont felelős a leégésért, közvetlenül károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét fokozva ezzel a bőrrák kialakulásának kockázatát
 • aktiválja a bőrsejtek melanin termelését, ezáltal hosszú távú barnulást okoz
 • erőssége függ a napsugarak beesési szögétől, tehát évszakoktól, földrajzi szélességtől és a tengerszint feletti magasságtól is, Magyarországon a nyári hónapokban 11 és 15 óra között a legnagyobb intenzitású
 • károsíthatja a szemet, hozzájárulhat a szürkehályog, makula degeneráció és egyéb szembetegségek kialakulásához

Az UV-C sugárzás elnyelődik a föld légkörében

A barna bőr titka – a melanin

A bőr természetes védőpajzsa a nap káros sugaraival szemben a melanin. A sötét, hideg északi régiókban élő szőke, fehér bőrű emberek bőrében kevesebb melanin termelődik, dél felé haladva pedig, a kreol bőrű latin típusú embereken át a legnagyobb napfényterhelésnek kitett afrikai feketékig a bőrsejtekben egyre több festékanyag található. A melanin a kémiai típusú fényvédőkhöz hasonlóan elnyeli az UV-sugárzást, megakadályozva ezzel, hogy az a bőr mélyebb rétegeibe hatoljon.

A fokozatos barnulás során tehát a szervezet kiépíti saját védelmi vonalát a napsugárzás káros hatásaival szemben. Vannak azonban olyan fehér bőrű, gyakran világosszőke vagy vörös hajú emberek, akiknek a bőre nagyon kevés melanint képes előállítani, ők barnulás helyett nagyon gyorsan leégnek, ezért különösen elővigyázatosnak kell lenniük. Azoknál, akik életük során csak egy-két alkalommal is súlyosan leégtek, fokozott az akár évtizedekkel később jelentkező bőrrák kockázata.

A különböző bőrtípusok és a számukra ajánlott faktorszámú naptejek:

 1. Nagyon fehér bőrűek, akik sosem barnulnak le, viszont mindig leégnek a napon – számukra a legjobb naptej legalább 40, de inkább 50 faktoros
 2. Világos bőrűek, akik rendszeresen leégnek, néha enyhén le tudnak barnulni – számukra a legjobb naptej legalább 20-30 faktoros
 3. Világos bőrűek, de képesek lebarnulni, viszont le is égnek időnként – számukra a legjobb naptej 15-25 faktoros
 4. kreol bőrűek, dél-európai típusok, akik könnyen lebarnulnak és nem nagyon szoktak leégni – számukra a legjobb naptej 6-10 faktoros
 5. barna bőrűek, észak-afrikai, dél-ázsiai típusok, akik szinte soha nem égnek le és könnyen barnulnak
 6. fekete vagy sötétbarna bőrű afrikai típusok

Az ajánlott faktorszámok az UV-B sugárzás elleni védelemre vonatkoznak. Az alábbi ismertető segítségével figyeljen arra is, hogy olyan terméket válasszon, amely a napsugárzás legnagyobb részét képező UV-A sugárzás ellen is véd!

SPF azaz Sun Protection Factor – az UV-sugárzás elleni védelem

A termék dobozán SPF (Sun Protection Factor) megjelölés mellett feltüntetett faktorszám az UV-B sugarakkal szembeni védelemre vonatkozik. Amennyiben a termék az UV-A sugarak ellen is védelmet nyújt, a flakonon egy UVA feliratot tartalmazó kör található. A nemzetközi szabályozás szerint az UV-A sugarak elleni védelem mértéke az UV-B sugárzásra vonatkozó faktorszám harmada kell, hogy legyen.

A faktorszám azt az időtartamot jelöli, ahány percet biztonságosan eltölthet a napon a termék használatával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha naptej nélkül 5 perc alatt égne le, egy 20 faktoros fényvédővel alaposan bekenve 100 percet tartózkodhat a napon, persze csak akkor, ha fürdés, törölközés után, illetve néhány óránként megismétli a naptej felvitelét.

A hó, a víztükör és a homok is fokozza az UV-sugárzás intenzitását, gondoljon erre akkor is, ha vitorláson, gumimatracon, stégen vagy a homokos tengerparton napozik!

Az Ön számára legjobb naptej kiválasztásának szempontjai

A legjobb naptej tehát az Ön bőrtípusának megfelelő mértékben tartalmaz az UV-A és az UV-B sugárzást egyaránt visszaverő vagy elnyelő kémiai vagy fizikai fényvédőket, bőrápoló anyagokat és a napsugárzás során a bőrben keletkező szabad gyököket semlegesítő antioxidáns vitaminokat, például E-vitamint vagy tokoferolt, A-vitamint vagy retinolt, béta-karotint, kakaóvajat.

Mivel a napozás rendkívüli módon megterheli bőrét, a legjobb naptej kiválasztásakor ügyeljen arra is, hogy a termék ne tartalmazzon felesleges kémiai anyagokat, illatszereket, színezéket, tartósítószert. A napsütés okozta bőrpír, gyulladás csökkentését szolgálják az egyes fényvédőkben megtalálható természetes bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagok, például a kamilla, a körömvirág vagy az aloe vera is.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Naptej vásárlása naptej teszt alapján

A legutóbb olvasott naptej teszt eredményei alapján vásárol fényvédőt? Ne felejtse el,…

A leégés kezelése

Napégésre mi a legjobb ellenszer? Enyhébb esetben, amikor a leégett bőr kipirosodik és…