Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

A napallergia kezelése házilag

A napallergia ellen a legjobb védekezés a megelőzés! A napallergia kezelése házilag gyulladáscsökkentő gyógynövénykrémekkel, antioxidáns vitaminokkal csak a panaszok enyhítését szolgálhatja. Mivel a fényérzékenység okai ismeretlenek, egyetlen biztos ellenszere a közvetlen napsugárzás elkerülése.

Megelőzés: a napsugárzás elleni védelem

A napallergia kezelése házilag csak enyhe tünetek jelentkezése esetén javasolt! Amennyiben azt tapasztalja, hogy a napozást követően néhány perccel, órával, vagy akár másnap a közvetlen napfénynek kitett testrészein apró piros pöttyök, nagy piros foltok, duzzanatok, vagy hólyagok keletkeznek, a továbbiakban kerülje a közvetlen napsütést! Súlyos, az arc vagy a nyak területére kiterjedő duzzanatok, a test nagy területén jelentkező hólyagosodás vagy csalánkiütések megjelenése esetén pedig forduljon orvoshoz, mert a komolyabb allergia gyógyszeres kezelést igényel.

Azokban az esetekben, amikor az allergiás tünetek enyhék, kis területen jelentkeznek és gyorsan elmúlnak, nem feltétlenül kell teljesen elhagyni a napozást, de mindenképpen a reggeli vagy a késő délutáni órákban menjen csak a napra, a napallergia ellen pedig használjon magas faktorszámú naptejet. Ha fokozatosan növeli a napon töltött időt és ennek hatására allergiás tünetei nem rosszabbodnak, hanem éppen javulnak, az is megtörténhet, hogy a bőre megszokja a fényterhelést, és csökkennek az allergiás panaszok. A bőrtünetek fokozódása esetén azonban kerülje el a közvetlen napsugárzást!

Mivel az üveg átengedi az UVA sugárzás jelentős részét, a különösen fényérzékenyeknek még az ablaküveg mögött a szobában, vagy utazás közben az autóban is gondoskodniuk kell a megfelelő árnyékolásról.

Ne felejtse el, hogy nemcsak az UV-sugárzás, de bizonyos naptejek kémiai összetevői is okozhatnak bőrtüneteket. Válasszon jó minőségű, illat- és színezőanyag mentes naptejet!

A napallergia kezelése házilag: gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató gyógynövények

A leégés tüneteinek csökkentését, a gyulladás és viszketés enyhítését segíthetik a gyulladáscsökkentő aloe verát illetve körömvirág, kamilla vagy perilla kivonatot tartalmazó gyógynövénykrémek (pl. Biomed perilla krém, Naturland körömvirág krém, Herbária kamilla krém, FLP Aloe First spray, stb.) és napozás utáni testápolók. Ha semmi sincs kéznél, beválhat a nagyi régi receptje is: kenjen egy pohár tejfölt vastagon a megpirult bőrfelületre és hagyja hatni legalább fél órán keresztül.

Az antioxidánsok hatásai

Vannak, akik úgy tapasztalják, hogy a nyaralás előtt néhány héttel megkezdett béta-karotin kúraszerű szedése csökkenti a napallergiás panaszokat. A béta-karotin fényvédő hatása nem bizonyított, azonban antioxidáns hatása révén csökkentheti az UV-sugárzás bőrkárosító hatásait. Nagy mennyiségű béta-karotin szedése esetén a bőr – különösen a tenyereken és a talpakon – narancssárgásan elszíneződhet. Talán ez a jelenség kelti sokakban azt az érzést, hogy a béta-karotin tabletták szedése mellett egyenletesebben, szebben képesek lebarnulni, azonban a túlzott béta-karotin bevitel nem egészséges, és a napfény káros hatásai ellen sem véd megfelelően.

Mások igyekeznek antioxidáns A-, E- és C-vitaminokban gazdag tápanyagokkal feltölteni szervezetüket, és van, aki úgy tapasztalja, hogy ezek hatására enyhébb tünetekkel vagy hosszabb idő múltán jelentkezik csak a fényérzékenység.

Az UV-sugárzás hatására a bőrben olyan oxidációs folyamatok zajlanak le, melyek során fokozottan keletkeznek szabad gyököket, azaz párosítatlan elektronokat tartalmazó molekulák. Ezek arra törekszenek, hogy egy másik molekula elektronjával álljanak össze, károsítva ezzel az adott molekulát tartalmazó bőrsejteket. A szabad gyökökkel rendelkező molekulák reakciókészsége fokozott. Az antioxidánsoknak is nevezett A-, E- és C-vitaminok, a flavonoidok és az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin magukhoz vonzzák a szabad gyökök páratlan elektronjait, megelőzve ezzel, hogy azok az ép sejtek molekuláival lépjenek reakcióba.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A bőrrák tünetei

A bőrrák legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy mivel semmilyen fájdalmas panaszt nem…

Naptej babáknak

Kisgyerekes családokban a legnépszerűbb nyaralási célpont a vízpart, ahol a homokos…