Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Napégésre krém

A leégésre még mindig sokan gondolnak a napozás természetes velejárójaként, melynek következtében a bőr legfeljebb lehámlik, de alatta néhány nap alatt kialakul az egészséges barna bőrszín. Pedig az UV-sugárzás okozta napégés tulajdonképpen égési sérülés, amely a bőrfelszín gyulladását okozza. Az ártalmatlannak tűnő hámlás pedig a legfelső bőrréteg elhalásának következménye. A napsugárzás a szervezet ellenálló képességére, a D-vitamin termelésre és a kedélyállapotra gyakorolt jótékony hatása mellett mindenképpen megviseli a bőrt. Napozás után a bőrfelszín sokszor még a megfelelő fényvédelem mellett is kiszárad és kipirosodik. A bőrkárosító hatás ellensúlyozására, a bőrsejtek egészséges védekezőképességének megőrzésére használjon napozás utáni „after sun” krémet minden napozás után, napégésre pedig a természetes gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó krém a legjobb választás!

A napégés tünetei

A napégés a nagy mennyiségű UV-sugárzás által kiváltott közvetlen bőrkárosodás. A napégés elkerülése elővigyázatosságot igényel, hiszen a tünetei nem is közvetlenül a leégés során jelentkeznek. Sokakkal megesik, hogy napközben a strandon még nem is látják pirosnak a bőrüket, csak később veszik észre, mennyire leégtek. Az intenzív napsugárzás hatására bekövetkezhet a bőr égési sérülése, ennek jellemzője a melegségérzettel, az égett bőrfelület kipirosodásával, a bőr érintésekor, húzódásakor jelentkező fájdalommal járó bőrgyulladás. Súlyosabb esetekben a leégés után a gyulladt bőr fel is hólyagosodhat, illetve a komoly bőrgyulladást láz, hidegrázás, rosszullét is kísérheti. A napégés gyógyulás ideje általában néhány nap, de a bőr a legtöbb esetben nem regenerálódik teljesen: a gyulladásos tünetek elmúltával a leégett bőr sokszor lehámlik, a hámló bőr alatt megjelenő új bőrréteg megerősödése pedig egy-két hétig is eltart.

A napégés kezelése házilag: a zsíros testápoló vastagon felkenve nem javítja a leégett bőr állapotát

A napégés kezelése házilag időnként nemhogy segítené, sokkal inkább késlelteti a leégett bőr gyógyulását! Melyek azok a leégés ellen alkalmazott népszerű praktikák, amelyeket érdemes inkább elkerülni?

 • A legtöbben az egész napos strandolás után az esti zuhanyozásnál döbbennek rá igazán, mennyire leégtek. A leégett bőr estére fáj, húzódik, a zuhanyzóból pedig mintha tüzes víz folyna hirtelen, inkább éget, mint felüdít. Csakúgy, mint az égési sérülésekre általában, a leégett bőrre is hideg vizet folyasson inkább, semmiképpen ne használjon meleg vizet! A meleg víz tovább szárítja a megviselt bőrt és fokozza a leégett bőr gyulladásos tüneteit. Szerencsére a meleg zuhany nem is esik jól ilyenkor, ezért ebbe a hibába nem esnek sokan.
 • Ezzel szemben a leégésre vastagon felkent testápoló a leggyakoribb megoldások közé tartozik, pedig egyáltalán nem tesz jót a bőrnek. A napégésre zsíros krém alkalmazása nem javasolt. A nehezen felszívódó, zsíros krémek nemhogy nem segítik, de gátolják is a gyulladt bőrfelszín gyógyulását, mivel eltömítik a pórusokat és így nem engedik lehűlni a felforrósodott bőrt.
 • A napégés kezelése során a legismertebb népi gyógymódok közé tartozik a leégésre tejföl alkalmazása. Sokan állítják, hogy a leégésre kent tejföl a bőrrel csodákat művel, és a pecsenye piros hát és vállak másnapra bronzos barna színt öltenek. Igazából a hideg tejföl hűsítő hatása révén rövid távon csökkenti a bőr fájdalmas húzódását, hosszú távon azonban magas zsírtartalma miatt ugyanúgy nem enyhíti a gyulladásos tüneteket, mint a krémes, lipidekben gazdag testápolók.

A napégésre krém: hűsítő, gyulladáscsökkentő és bőrmegújító összetevők

A napégés kezelésének célja a leégett bőr gyulladásának csökkentése, a bőr mielőbbi gyógyulásának elősegítése. A gyulladt bőrfelszín piros, duzzadt, fájdalmas, súlyos esetekben hólyagos is lehet. A napégés kezelése során a cél tehát a leégett bőr hűtése, a gyulladás és a bőrszárazság csökkentése.

 • Az égési sérülések – és ez alól a napégés sem kivétel – kezelésének első lépése mindig az égett felület mielőbbi hűtése legyen. A többszöri hűvös vizes zuhany, illetve a hideg vizes borogatás enyhíti a fájdalmakat, érösszehúzó hatása révén pedig csökkenti a duzzanatot és gyulladást kísérő kipirosodást, melegségérzetet.
 • Amennyire csak lehetséges, hagyja szellőzni a leégett bőrt.
 • A napégésre használt krém ne legyen zsíros, mert a zsíros állagú krémek eltömítik a pórusokat, ezzel pedig megakadályozhatják a bőr szellőzését, lehűlését, és a gyulladás tüneteinek enyhülését. A napégésre könnyen felszívódó, hűsítő gél állagú krém vagy spray alkalmazása javasolt.
 • A természetes gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényeket – aloe vera, körömvirág vagy százlevelű rózsa kivonatot – tartalmazó krémek segíthetnek a leégés után kialakuló bőrgyulladás tüneteinek enyhítésében.
 • Sokan nem gondolnák, de a napégés is égési sérülésnek számít! Égési sérülésekre pedig a dexpantenolt is tartalmazó készítmények igen hatékonyak. A dexpantenol a bőrön át felszívódva a bőrsejtek mielőbbi megújulását elősegítő pantoténsavvá (B5-vitaminná) alakul át.
 • A napsugárzás leégés nélkül is megviseli a bőrt. Az egész napos napozás után kipirult, kiszáradt bőrt ápolja napozás utáni - „after sun” - krémmel, amely lipidtartalma révén biztosítja a kiszáradt bőr nedvességtartalmának helyreállítását, ugyanakkor bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő összetevői (pl. aloe vera, dexpantenol, körömvirág, kamilla) révén megszünteti a bőr kipirosodását és támogatja a bőrsejtek gyors regenerációját.
 • Enyhe leégés után a napozás utáni „after sun” bőrápoló termékek használatával a napégés gyógyulási ideje is csökkenthető.

A közvetlen napégés gyógyulási ideje néhány nap. Ennyi idő alatt csökken a bőrvörösség, a fájdalom és a duzzanat, de a leégés tüneteinek enyhülését követően a bőr általában intenzív viszketés kíséretében lehámlik, az új bőrfelület pedig még néhány hétig érzékenyebb a szokásosnál, ezért a napsugárzás ellen fokozott védelmet igényel. Leégés után a sérült bőrre tehát használjon magasabb faktorszámú naptejet!

A súlyos, rosszulléttel, lázzal, hidegrázással, hólyagosodással kísért, nagy felületű napégés kezelése orvosi ellátást igényel. A nedvedző hólyagok elfertőződésének megakadályozására ilyenkor antibiotikumos krémre, tablettára, illetve fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet.

Egészséges bőrszínt szeretne leégés nélkül?

Napozáskor mindig használjon naptejet és napozás utáni testápolót!

 • Ne napozzon fényvédő nélkül! A reggeli és a késő délutáni órák kivételével a tavaszi-nyári meleg napsütéses időszakban erős az UV-sugárzás. Napozáshoz válasszon bőrtípusának megfelelő naptejet! Ne felejtse el, hogy a homokos tengerparton, a nyílt vízen, illetve a magas hegységekben erősebb az UV-sugárzás, tehát magasabb faktorszámú naptejre van szükség!
 • Minden napozás után használjon kifejezetten a napozás utáni bőrápolásra ajánlott testápolót! A napozás utáni vagy „after sun” megjelöléssel kapható termékek elősegítik a napsugárzás által megviselt bőrfelszín gyors regenerációját – ami különösen fontos lehet akkor, ha több napos vízparti nyaraláson, vagy magashegyi túrán vesz részt, ahol egymás utáni napokon intenzív UV-sugárzásnak van kitéve ugyanaz a bőrfelület. A napsütés következtében ugyanis még akkor is mutatkoznak a bőrön a kiszáradás és az enyhe bőrpír formájában látható bőrgyulladás tünetei, hogyha komoly leégés nem is következik be. A napozás utáni bőrápoló termékekben olyan gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló összetevők találhatók, amelyek segítségével jótékonyan csökkenthetők az enyhe napégés tünetei. Az allantoint, aloe verát vagy körömvirágot tartalmazó napozás utáni termékek csökkentik a bőrpírt okozó enyhe gyulladást, míg a lipidekben gazdag összetevők, többek között a glicerin, a különböző zsíralkoholok – melyek közül a leggyakoribbak a cetil-alkohol, a cetearil-alkohol és a sztearil-alkohol) -, vagy a szkvalén a kiszáradt bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának helyreállítását segítik elő. A leégett bőr megújulásának támogatásában a dexpantenol tartalmú termékek különösen hatékonyak lehetnek. A dexpantenol ugyanis a bőrön át felszívódva pantoténsavvá, azaz B5 vitaminná alakul, a B5 vitamin pedig fontos szerepet játszik a bőrsejtek regenerációjának folyamatában.
 • Amennyiben mégis leég, a napégésre csak olyan krém alkalmazása javasolt, amelyik nem képez nehezen felszívódó, zsíros réteget a bőrön, illetve természetes gyulladáscsökkentő és bőrpuhító összetevői révén elősegíti a bőrgyulladás visszahúzódását és a bőrsejtek mielőbbi megújulását.
 • Mivel a zsíros testápoló termékek használatát a leégés kezelése során érdemes elkerülni, a napozás utáni testápolók közül is válassza a nem túl zsíros, inkább könnyű gél állagú termékeket!

Ne felejtse el, hogy a napégés következtében kipirosodó, forró tapintású, fájdalmasan húzódó bőr idővel meggyógyul ugyan, de a megfelelő fényvédelem hiányában bekövetkező leégés a bőrben olyan, szemmel nem látható sejtkárosító folyamatokat is elindíthat, amelyek egyes esetekben bőrrák kialakulásához is vezethetnek.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Naptej babáknak

Kisgyerekes családokban a legnépszerűbb nyaralási célpont a vízpart, ahol a homokos…