Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptej arcra

Az arc a személyiség tükre, a kapcsolatteremtés eszköze, a vonzó megjelenés egyik legfontosabb forrása. Ugyanakkor a mindig fedetlen arcot éri a legtöbb káros környezeti hatás – pedig az arcbőr sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a test többi területe. Az egyre intenzívebb napsugárzás az arc finom bőrén okozza a legnagyobb károkat – amelyek ráadásul hosszú távon összeadódnak, és a bőr idő előtti ráncosodásához, elszíneződéséhez, szeplők, barna foltok vagy akár rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásához is vezethetnek. Az arc bőrét tehát fokozottan védeni kell a leégés ellen. A legjobb naptej arcra biztos védelmet nyújt az UV-B és az UV-A sugárzás ellen, nem tartalmaz allergén anyagokat, könnyen felszívódik, nem hagy csillogó, fényes, zsíros bőrfelszínt maga után és szabadon hagyja lélegezni a bőrt.

Az arc a káros környezeti hatásoknak leginkább kitett testrész!

Az arcot a többi testrésznél sokkal több káros környezeti ártalom éri: nemcsak az UV-sugárzás, de a hideg, a szél, a száraz levegő, a cigarettafüst, a környezetszennyezés, illetve a különböző kozmetikumok révén a bőrre kerülő kémiai anyagok is károsítják. A fokozott terhelésnek köszönhetően az arcbőr ellenálló képessége egy idő után sokszor jelentősen csökken: a kozmetikumokra adott allergiás reakciók, pigmentfoltok, ráncok, bőrhibák leginkább az arcon jelentkeznek. A megrendült ellenállóképesség fokozott sérülékenységgel is jár: a napsugárzás bőrkárosító hatásai az arcra még inkább veszélyesek, mivel a megviselt bőr egyre nehezebben regenerálódik egy-egy enyhe leégés után. Az arc vékony bőre bőrtípustól függően nagyon hamar leég vagy kipirosodik. A világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, esetleg szeplős embereknek fokozottan vigyázni kell a napsütéssel, mivel az északi típusú bőr csak nagyon kevés melanin termelésére képes, nemcsak lebarnulni nem tud, de nem alakul ki természetes védekező eszköze sem a bőrkárosító UV-sugarakkal szemben. Az arc bőrére ugyanakkor a barna hajú, sötétebb bőrű, könnyen lebarnuló embereknek is vigyázni kell, hiszen az arcbőre mindenkinek sokkal vékonyabb, mint a test egyéb részeit borító bőr, ráadásul egyrészt a folyamatos igénybevétel, másrészt a korral együtt járó elvékonyodás és kiszáradás miatt védelmi képessége folyamatosan csökken. Mivel az arcot éri a legtöbb napfény, az arc az UV-sugárzás okozta rákos elváltozások egyik leggyakoribb előfordulási helye.

Ráadásul az arcbőr állapota nagyon fontos része a jó megjelenésnek: az egészséges, sima és ragyogó arcbőr bizalmat gerjeszt, míg a megviselt, idő előtt ráncosodó, foltos, megereszkedett bőr sokszor viselője egészségtelen életmódjáról tanúskodik.

Milyen károkat okozhat az arcon az UV-sugárzás?

Az UV-sugárzás káros hatásai az esztétikai hibáktól az akár halálos kimenetelű rákos bőrelváltozásokig széles skálán mozoghatnak:

  • A leégésről ugyan még mindig sokan gondolják, hogy ártalmatlan, néhány nap alatt gyógyuló kellemetlenség, látszólagos gyógyulása ellenére azonban a sorozatos leégések hatása hosszú távon összeadódhat és egyes esetekben rákos elváltozások, melanoma kialakulásához is vezethet. Az UV-sugárzás károsíthatja a bőrsejtek DNS-szerkezetét, ezáltal a rendszeres napozás megfelelő fényvédő krém nélkül fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát.
  • A napsugárzás kiszárítja az arcbőrt és hosszú távon elősegíti a bőr ráncosodását, korai öregedését.
  • Fényvédő arckrém vagy naptej nélkül az intenzív napsugárzás hatására az arcbőrön szeplők és egyéb elszíneződések is kialakulhatnak.
  • Az arcbőr védelme az UV-sugárzás okozta bőrpír és leégés ellen tehát elengedhetetlen.

Melyik a legjobb naptej arcra? Miért nem alkalmas ugyanaz a naptej arcra és testre egyaránt?

Az arcbőr struktúrája különbözik a test egyéb felszíneit borító bőrfelülettől. Az arcbőr vékonyabb, mint a test többi részét borító bőr, így gyorsabban leég, miközben a legnagyobb mennyiségű napsugárzásnak van kitéve a mindennapokban is. Ebből következően a legjobb naptej arcra magas, legalább 30-as faktorszámú. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik 30 vagy 50 faktoros naptej használatával megvan a legjobb megoldás.

Az arcbőr másik sajátossága ugyanis, hogy felületén a pórusok sűrűbben helyezkednek el, mint a test többi részén. A bőr a pórusokon keresztül lélegzik és verejtékezik. A nagy nyári melegben, illetve az intenzív testmozgás hatására fellépő fokozott izzadás véd a túlhevüléstől. Az izzadás mértékét pedig az arcbőr szabályozza a pórusokon keresztül. A hagyományos, zsíros állagú, a test védelmét szolgáló naptejek azonban krémes összetételük révén eltömítik a pórusokat. A fizikai fényszűrőket tartalmazó naptejek alig-alig lemosható, nem felszívódó fehér réteget képeznek az arcon. A nehezen felszívódó, illetve a zsíros állagú naptejek hatására sokszor fokozódik az arcbőr izzadása, mivel az eltömődött pórusok miatt a verejték nem képes megfelelően távozni a bőrről. Az arc ilyenkor még jobban kimelegszik, az izzadás pedig tovább fokozódik. A fényes, izzadó arc kellemetlen érzést és ápolatlan látványt nyújt, az eltömődött pórusok helyén pedig mitesszerek, pattanások is kialakulhatnak. Előzze meg a bőrproblémák kialakulását, arca védelmére válassza az arc különleges igényeinek figyelembe vételével készült fényvédő termékeket!

  • A megfelelő naptej arcra folyékony gél állagú, könnyen felszívódik és nem hagy zsíros érzetet maga után.
  • A gél állagú naptej arcra felkenés után matt hatást kelt, akár sminkalapnak is alkalmas lehet.
  • Nyaraláskor, strandoláshoz, kiránduláshoz, síeléshez és a nyílt vízi sportokhoz válasszon legalább 30 faktoros naptejet. Ha bőre különösen fehér, szeplős, haja világos, legjobban az 50 faktoros fényvédő arckrém, naptej biztosítja védelmét az erős UV-sugárzás ellen.
  • A korszerű gél állagú fényvédő krém arcra nem tartalmaz színezéket, illatanyagot, tartósítószert és emulgeálószereket sem, így napallergiások, érzékeny és problémás bőrűek is bátran használhatják.
  • Az E-vitamint tartalmazó naptejek, illetve fényvédő krémek csökkenthetik a napsugárzás bőrkárosító hatását. Az E-vitamin ugyanis antioxidáns képességeinek köszönhetően képes magához kötni a bőrben a napsugárzás hatására képződő szabad gyököket, mielőtt azok a bőrsejteket károsíthatnák. Az E-vitamin a fényvédő termékek összetevői között tokoferol néven szerepel.

Naptej arcra vagy fényvédő arckrém?

Az UV-szűrőket is tartalmazó hidratáló arckrémek legnagyobb része 12-15 faktoros. Ez a faktorszám lehetővé teszi, hogy nyáron munkába menet, vagy délután hazafelé az arca ne égjen le a napon, de egy egész napos tavaszi vagy nyári kirándulás, vízparti nyaralás, magashegyi túrázás vagy éppen síelés során az arcbőrt olyan nagy mennyiségű és erős UV-sugárzás éri, hogy az ellen az alacsonyabb faktorszámú arckrémek általában nem nyújtanak elegendő védelmet. A fényvédő arckrém akkor óvja bőrét megfelelően a nyári, illetve a magas hegységekben tapasztalható UV-sugárzás ellen, ha legalább 30-as faktorszámú. Ezt a magas fokú fényvédelmet pedig legjobban az arcbőr speciális igényeire szabott naptejek garantálják.

Naptej zsíros bőrre

Akinek zsírosodásra hajlamos arcbőre van, sokszor azért nem használ az arcára naptejet, mert a krémes állagú naptejek hatására bőre még jobban izzad, fénylik és zsírosodik. A zsírosabb bőr azonban semmivel sem tud jobban védekezni a leégés ellen, mint normál társai. Az intenzív UV-sugárzás ellen védelmet nyújtó naptejre nyaraláskor, síeléskor, túrázáskor a zsírosodásra hajlamos bőrűeknek is szüksége van. Nem kell azonban kompromisszumot kötnie! A zsírmentes, gél állagú naptej zsíros bőrre is ideális választás: szemben a hagyományos krémes naptejekkel könnyen felszívódik és nemhogy nem fokozza, de meg is szünteti az arcbőr fényes csillogását. A matt hatást keltő gél állagú naptej arcra akár sminkalapként is használható.

A napallergia elleni gél állagú naptej pattanásos bőrre is jól használható!

Tizenéves korban a hormonális változások sokaknál okozzák nehezen múló, piros, sokszor gyulladt pattanások megjelenését. A tinédzserkori pattanások jellemzően az arc területén jelentkeznek, némelyeknél azonban még akár a húszas éveikben is megmaradnak, és a vállon és a háton is fellelhetők. A pattanásos bőr rendszerint zsíros is, hiszen a pattanások kialakulását közvetlenül a túlzott faggyútermelés okozza. Ebből kifolyólag a zsíros és krémes állagú naptej pattanásos bőrre kenve rontja annak állapotát. A nehezen felszívódó krémes naptejek ugyanis eltömítik a pórusokat, így az izzadtság nem tud elpárologni a bőrről. A krémes naptej arcra kenve fokozza az arcbőr izzadását. Zsíros, pattanásos bőrön a hagyományos naptej használata sokszor mitesszerek kialakulásához, a pattanásos bőr állapotának romlásához vezet. A legjobb naptej pattanásos bőrre nem tömíti el a pórusokat. Akár saját magának, akár tinédzser gyermeke számára válasszon könnyen felszívódó, zsírmentes naptejet, ha bőre pattanásos, vagy zsírosodásra hajlamos! A napallergia ellen is ajánlott gél állagú fényvédők könnyen felszívódnak, nem hagynak zsíros érzetet maguk után és szabadon hagyják lélegezni a bőrt.

Az arcbőr fokozott védelmet igényel az UV-A-sugárzás ellen is!

A kutatások szerint a bőr ráncosodásáért, illetve a bőrsejtek DNS-ét károsító szabad gyökök kialakulásáért az UV-A-sugárzás is nagy mértékben felelős. Nagyon fontos ezért, hogy arca védelmére olyan fényvédő krémet válasszon, amely nemcsak a leégést okozó UV-B-, hanem az UV-A-sugárzás ellen is véd! Ezt a termék tubusán bekarikázott UV-A felirat jelöli.

Felhasznált irodalom: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ibolyántúli_sugárzás

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Melyik a legjobb naptej?

A legjobb naptej kiválasztásának két alapvető szempontja az Ön bőrtípusa, illetve a bőrét…

Napégésre krém

A leégésre még mindig sokan gondolnak a napozás természetes velejárójaként, melynek…