Daylong naptej gyerekeknek - Élvezd a napsütés előnyeit! Az UV szűrők hatásos védelmet nyújtanak a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptej babáknak

Kisgyerekes családokban a legnépszerűbb nyaralási célpont a vízpart, ahol a homokos tengerparton, vagy a sekély tóparti vizekben egész nap pancsolnak, építenek a picik. A víztükör és a homok is visszaveri a napfényt, mindkettő fokozza az UV-sugárzás intenzitását, miközben a partmenti sekély víz pont az a hely, ahová egész nap odasüt a nap! Nincs más megoldás: egy jó minőségű naptej babáknak való változatára nekik is szükségük van.

A kisgyerekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, jóval hamarabb leégnek, ezért különös odafigyeléssel kell védeni őket a napsugárzás káros hatásaitól. Ráadásul a sorozatos gyerekkori leégéseket a bőr nem felejti el: akár egy évtizedekkel később jelentkező bőrrák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Naptej babáknak: 1 éves kortól

A néhány hónapos csecsemők érzékeny bőrére a naptejek – legfőképpen a kémiai fényvédőket tartalmazó készítmények – jelentős része még nem ajánlott. A járni még nem tudó kisbabák távol tartása a közvetlen napfénytől könnyebben megoldható; a legnagyobb nyári melegben, a déli órákban ne vigye napra gyermekét, altassa a lakásban, esetleg egy nagyon árnyékos teraszon, a babakocsis sétákat a reggeli órákra vagy a délutáni időszakra tervezzék. A kisbabáknak nem csak a bőre, hanem a hőháztartása is érzékenyebb. Nemcsak a napsugárzás, de a nagy meleg is könnyebben megárt nekik. A vízpartokon a csecsemővel húzódjon árnyékba, a sugárzástól védje napernyővel, napsátorral, kifeszített pelenkával gyermekét.

Egy-két éves korától, amikortól megtanul járni, a kisgyermek igazi örökmozgóvá válik. A mozgásos játékok sokkal inkább lekötik a figyelmét, mint a helyhez kötött foglalkozások, nyaraláskor szinte lehetetlen az árnyékban tartani. Onnantól kezdve, hogy a maga lábára áll, kedvenc terepein, a játszótéren és a pancsolóban naptejre, és egy könnyű nyári sapkára is szüksége van.

Kémiai és fizikai fényvédők

A kémiai és a fizikai fényvédők a használat során is jól megkülönböztethetők, mivel a fizikai fényszűrők felkenés után vékony fehér réteget képeznek a bőrön, amely nem szívódik fel, vízben is nehezen oldódik, ami úszáskor előnyt jelent, a napozás végén viszont nehezebb lemosni, illetve foltot hagy a ruhán. A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejeket a bőr néhány perc alatt beissza, nem hagynak látható nyomot. A leggyakoribb kémiai fényszűrők a para-amino-benzoesav (PABA) és a benzofenon-származékok, a fizikai fényvédőkben pedig a titán-dioxid vagy a cink-oxid a fő hatóanyagok.

Kicsi gyermekek számára sokan inkább a fizikai fényszűrős naptejeket ajánlják, mert a bőrbe fel nem szívódó hatóanyagok kisebb eséllyel váltanak ki allergiás reakciót.

A fizikai szűrőket tartalmazó naptejek azonnal hatnak, amint a védőréteg felkerült a bőrre, a kémiai fényvédők viszont az alkalmazás után 20 perccel fejtik ki teljesen hatásukat, ezért ezeket a strandolás vagy kirándulás megkezdése előtt, akár még otthon érdemes felkenni. Amennyiben ilyen típusú naptejet használ és a strandon keni be gyermekét, akkor ne engedje be a vízbe legalább 20 percen keresztül, amíg a naptej teljesen felszívódik.

Ma már léteznek hibrid fényszűrőket (pl. tinosorb M, más néven methylene-bis-benzotriazolyl-tetramethylbutylphenol) tartalmazó naptejek is, amelyek nagy fotostabilitásúak és egyszerre működnek fizikai és kémiai fényvédőként.

Egy korszerű naptej babáknak kifejlesztett változata tehát az alábbi követelményeknek felel meg:

  • Legalább 30 faktoros fizikai vagy hibrid fényszűrőket és egyéb bőrápoló összetevőket illetve a nap káros sugarai által a bőrben felszabadított szabad gyököket semlegesítő E-vitamint, azaz kémiai nevén tokoferolt is tartalmaz.
  • A megfelelő naptej véd az UV-A sugárzás ellen is, erre egy bekarikázott UVA felirat hívja fel a figyelmét a faktorszám mellett a flakonokon. A nemzetközi szabályozás szerint az UV-B sugárzásra vonatkozó faktorszám egyharmada kell, hogy legyen az adott termék által nyújtott UV-A védelem, de ezt a számot külön nem tüntetik fel.
  • Az allergiás reakciók elkerülése érdekében nincsenek benne illatanyagok.
  • Kerülje a felesleges mesterséges anyagokkal színezett fényvédőket is!
  • A gyulladáscsökkentő gyógynövényi hatóanyagok, például az aloe vera, a kamilla vagy a körömvirág kivonatok viszont hasznos összetevők, megnyugtatják, regenerálják az igénybe vett bőrt.

A naptejet lehetőleg strandolás előtt 20 perccel, bőséges rétegben kenje fel a napsütésnek kitett bőrfelületekre. Még a vízálló naptej is veszít hatékonyságából a fürdés során, ezért úszás után minden esetben, egyébként pedig kétóránként ismételje meg az alkalmazást.

Vegye figyelembe, hogy a víztükör és a homok visszaveri a fényt és fokozza az UV-sugárzás erősségét. Tengerparti nyaralásnál vagy egész napos vízi pancsoláshoz válasszon magasabb faktorszámú naptejet és rendszeresen kenje újra gyermekét! A legmelegebb nyári hónapokban a déli órákban, 11 és 15 óra között tartózkodjanak hűvös, árnyékos helyen.

A kisgyermekeknek nem csak a bőre, de a hő- és folyadékháztartása is érzékenyebb, mint a felnőtteké. Könnyebben kiszáradnak és hamarabb ki is melegszenek, mint idősebb társaik, ezért a naptej babáknak csak akkor nyújt elegendő védelmet a sugárzással szemben, hogyha mellette árnyékos pihenőhely és megfelelő mennyiségű folyadék is rendelkezésükre áll.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Melyik a legjobb naptej?

A legjobb naptej kiválasztásának két alapvető szempontja az Ön bőrtípusa, illetve a bőrét…

A bőrrák tünetei

A bőrrák legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy mivel semmilyen fájdalmas panaszt nem…