Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptej napallergia ellen

Napozás után viszkető piros kiütések jelennek meg a testén? Míg mások aranybarnára süttetik magukat a napon, addig Ön alig mer kimerészkedni a szabadba? Árnyékban és hosszú ujjú ingben kénytelen tölteni a várva várt tengerparti nyaralást? Akiknek a kellemetlen, viszkető bőrtüneteket okozó napallergia jutott osztályrészül, sajnos nem tapasztalhatják meg a meleg nyári napfény éltető erejét - hacsak nem használnak napallergia elleni naptejet! A megfelelő napallergia elleni krém segítségével a napfény a napallergiások számára sem ellenség többé, és szerencsére már kapható naptej napallergia ellen is.

A napallergia mértéke egyénenként változó. Némelyeknél már enyhe napsugárzás hatására, vagy akár néhány perces napozást követően is jelentkezik, de vannak olyanok is, akiknél a napkiütés csak több napos tengerparti nyaralás során jelentkezik. Az is előfordulhat, hogy a tavaszi napsugarak hatására felbukkanó napkiütések óvatos és fokozatos napozás után nyáron már nem jelennek meg a napsütéshez hozzászokott bőrön. A különösen érzékenyeknél pedig a napkiütés akár a ruhával fedett testrészeken is megjelenhet.

Napallergia, fényérzékenység vagy fényallergia? Mi a különbség?

Ezek a kifejezések a napsugárzás hatására a bőrön megjelenő kiütésekre utalnak. A napkiütés megjelenési formái egészen változatosak lehetnek. Az adott kórkép megnevezése a bőrtüneteket kiváltó okokra vezethető vissza:

Napallergia:

Fényérzékenységnek vagy napallergiának nevezik a napsugárzás hatására a bőrön jelentkező kisebb-nagyobb piros foltokat, kiütéseket, duzzanatokat, csalánkiütéseket. A napkiütés gyakran viszket, hámlik, illetve gyulladásra utaló kivörösödés, hólyagosodás és forró bőrérzet is kísérheti a tüneteket. A napallergia okozta napkiütések általában a napozás megkezdése után rövid időn belül megjelennek és egyéni érzékenységtől függően néhány óráig vagy néhány napig is fennállhatnak. A polimorf fényérzékenységnek is nevezett betegség kiváltó oka ismeretlen.

Mit tehet a napallergia ellen?

 • Napallergia ellen a legjobb védekezés a közvetlen napsugárzás elkerülése, vagy a testet eltakaró könnyű ruházat viselése akár a strandon is.
 • Napozni azonban sokan szeretnének azok közül is, akik a napallergia tüneteivel küzdenek. Számukra a legjobb megoldás – az ésszerű, óvatos napozás mellett – a kifejezetten napallergia ellen kifejlesztett, magas faktorszámú naptejek használata.
 • Az esetek egy részében napkiütések csak a tavaszi napfény hatására, a teljesen fehér bőrön jelentkeznek, és a bőr fokozatos naphoz szoktatása után a napallergia tünetei enyhülnek, akár teljesen el is tűnhetnek.

Fényallergia:

A fényallergia mögött különböző gyógyszerek, kozmetikumok vagy a napozáskor éppen használt naptej valamely összetevőjére adott allergiás reakció húzódik meg. A fényallergia különlegessége, hogy az allergiás reakció nem az allergén anyaggal történő érintkezéskor jelentkezik, hanem csak abban az esetben, hogyha a beteg napozni kezd. Az allergén összetevő szerkezete a napsugárzás hatására megváltozik, melyre a szervezet allergiás bőrreakciót mutat.

A fényallergia okozta napkiütés legtöbbször a leégéshez hasonló vörös, gyulladt foltok vagy apró piros napkiütések formájában jelentkezik, de duzzanatok, viszketés vagy hámlás is kísérheti a tüneteket. Bizonyos gyógyszerek szedése a bőr barnás elszíneződését is okozhatja.

Antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, daganatellenes szerek, gombaellenes készítmények, antibiotikumok, vízhajtók és sok egyéb gyógyszer hatóanyagai is okozhatnak fényallergiát.

A bőrápoló kozmetikumok közül leggyakrabban a tartósításra és a termék illatosítására használt anyagok válthatnak ki a napsugárzás hatására fényallergiát.

Hogyan kerülheti el a fényallergia kialakulását?

 • Olvassa el gondosan az Ön által szedett gyógyszerek betegtájékoztatóját és amennyiben ott az szerepel, hogy a gyógyszer fényallergia kiváltó oka lehet, kerülje a hosszan tartó, közvetlen napsugárzást!
 • Sok esetben a kozmetikumokban használt színező- és illatanyagok, tartósítószerek a fényallergia kiváltó okai. Napozás előtt ne kenjen bőrére semmilyen testápolót, sminket, kozmetikumot – a megfelelő napallergia elleni krém vagy naptej kivételével.
 • Válasszon tartósítószer-, színező- és illatanyagmentes, bőrgyógyászatilag tesztelt, napallergia ellen ajánlott naptejet!
 • Válasszon olyan fényvédő készítményt, amely a termék homogén állagát biztosító emulgeálószereket sem tartalmaz! Ezek a termékek könnyen felszívódó, könnyű gél állaguk révén még nagyobb védelmet jelenthetnek a napallergia ellen.

A fényallergia és a napallergia kezelése

Amennyiben napozás közben vagy azt követően piros, viszkető vagy gyulladt foltok, kiütések jelennek meg a bőrén, gondolja át, szed-e valamilyen gyógyszert, amely fényérzékenységet okozhat. Érdemes megvizsgálni, hogy nem használt-e valamilyen kozmetikumot; testápolót, parfümöt, dezodort vagy bármilyen krémet az érintett testfelületen. Napozáshoz válasszon magas faktorszámú, emulgeálószert, illatanyagot, tartósítószert és színezőanyagot nem tartalmazó, gél állagú napallergia elleni krémet, naptejet!

Mivel a napallergia okai ismeretlenek, a bőrt érő közvetlen napsugárzás nyomán megjelenő piros foltok, kiütések, esetleg duzzanatok kezelése a tünetek enyhítésére irányul. Nagyon súlyos – a test nagy felületén, az arcon vagy a nyak-fej régióban megjelenő csalánkiütésekkel, duzzanatokkal forduljon orvoshoz! A napkiütés okozta panaszok enyhítésében antihisztamin tartalmú, allergia ellenes tabletták és krémek, illetve egyéb viszketés elleni krémek nyújthatnak segítséget. A leégés kezelésére is használt hideg vizes borogatás megnyugtatja a kipirosodott, gyulladt bőrt és csökkentheti a duzzanatokat is.

A legjobb naptej napallergia ellen

Milyen a legjobb naptej napallergia ellen? Miben különbözik a napallergia elleni krém az egyéb fényvédő termékektől?

 • A polimorf fényérzékenységnek is nevezett napallergia kialakulásának okai nem egészen ismertek, de az érzékeny, fehér bőrű emberek bőrén gyakrabban jelenik meg a napkiütés. Feltételezések szerint a napallergia kialakulásában különösen az UVA-sugárzás okozta bőrkárosodás játszhat nagy szerepet. A legjobb naptej napallergia ellen tehát maximális védelmet nyújt a bőrkárosító UV-sugárzás ellen – azaz magas, 30-as, 40-es vagy 50-es faktorszámú és nemcsak az UVB, hanem az UVA sugárzás ellen is véd. Az UVA-sugárzás elleni védelmet általában bekarikázott UVA felirat jelzi a flakonon.
 • A naptejek bizonyos összetevői és az UV-sugárzás kölcsönhatása következtében kialakuló napallergia ellen a legjobb megoldás a színező- és illatanyagokat, illetve tartósítószereket és emulgeálószereket sem tartalmazó speciális naptej, napallergia elleni krém alkalmazása lehet. Az emulgeálószerek a naptej homogén állagának biztosításához szükségesek. A legjobb naptej napallergia ellen általában könnyű gél állagú, és nem hagyományosan krémes emulzió, mivel nem tartalmaz emulgeálószereket.
 • Az allergiára hajlamos, érzékeny, fehér bőrt fokozottan veszélyezteti a napsugárzás bőrkárosító hatása. Az UV-sugárzás következtében a bőrszövetben kialakuló szabad gyökök a bőrsejtekhez kapcsolódva hosszú távú, rosszindulatú bőrkárosító folyamatokat indíthatnak el. Használjon E-vitamint, azaz tokoferolt is tartalmazó naptejet! Az erős antioxidáns hatású E-vitamin molekulák képesek a szabad gyökök megkötésére még mielőtt azok a bőrsejtekhez kapcsolódnának, így az E-vitamint is tartalmazó naptej hatékonyabban járul hozzá a napsugárzás okozta bőrkárosodás megelőzéséhez.

Naptej ekcémás bőrre – a napallergia elleni krém nemcsak a leégéstől véd!

Az allergiára hajlamos, atópiás, ekcémás bőr is igényli a megfelelő fényvédelmet. Az ekcémás bőr UV-sugárzás elleni védelme különösen problémás, mivel a naptejek jelentős részében megtalálható állagjavító, színező- és illatanyagok, vagy a tartósítószerek tovább ronthatják az ekcéma következtében egyébként is gyulladásra, viszketésre, kipirosodásra hajlamos bőr állapotát. Ráadásul azok, akik krónikus ekcémával küzdenek, a tünetek fellángolásának időszakában gyakran kényszerülnek szteroidos krém használatára is. A szteroidos krém rendszeres alkalmazásának mellékhatása a bőr elvékonyodása lehet, a vékonyabb bőr pedig fokozott veszélynek van kitéve a napsugárzás káros hatásaival szemben. Az elvékonyodott, gyulladásra hajlamos bőr gyorsabban leég, az UV-sugárzás hatására a bőrben kialakuló szabad gyökök pedig hamarabb kifejthetik bőrkárosító hatásukat.

A legjobb naptej ekcémás bőrre minél kevesebb allergizáló anyagot tartalmaz, a napallergia elleni krémek és naptejek pedig kifejezetten az allergiára hajlamos bőr védelmét szolgálják. Mivel nem tartalmaznak színezőanyagot, illatanyagot, tartósítószert, emulgeálószert, illetve felesleges kémiai anyagokat, minimálisra csökkentik a használatuk következtében fellépő bőrirritáció esélyét. A napallergia elleni naptej ekcémás bőrre is megfelelő fényvédő lehet.

A magas faktorszámú naptej ekcémás bőrre kifejezetten ajánlott: a gyulladásra hajlamos, sérült, elvékonyodott bőr ugyanis fokozott kockázatnak van kitéve a napsugárzás bőrkárosító hatásával szemben.

Zsírmentes naptej pattanásos bőrre? Próbálja ki a napallergia elleni naptejet!

Sokan vannak, akik azért idegenkednek a naptej használatától, mert úgy tapasztalják, hogy a bőr állapotát jelentősen rontja a sűrű, zsíros, krémes állagú naptejek rendszeres használata. Különösen a nagy nyári melegben, az izzadásra, zsírosodásra egyébként is hajlamos bőr szenved a vastagon felkent naptejréteg alatt. A hagyományos naptejek zsíros állaguk révén eltömítik a pórusokat és nem engedik lélegezni a bőrt. A zsírosodásra hajlamos bőrön az izzadtság és a zsíros naptej keveréke pattanások, bőrhibák kialakulásához vezethet. Márpedig egy tavaszi kiránduláson vagy a több hetes vízparti nyaraláson elkerülhetetlen a bőr megfelelő védelme a leégés ellen. A napallergia elleni krém alkalmazása azonban megoldást jelent a fokozott izzadásra, zsírosodásra is.

Amennyiben a nyári melegben a naptej hatására az Ön bőre is fokozott zsírosodásra, kifényesedésre hajlamos, használjon gél állagú napallergia elleni naptejet! A zsírmentes naptej gélek használatával elkerülheti a bőr zsírosodását, illetve az eltömődött pórusok okozta további bőrproblémák kialakulását. A napallergia elleni naptej arcra különösen ajánlott. A könnyen felszívódó gél hatására a bőr kifényesedés helyett matt hatásúvá válik, így akár sminkalapnak is alkalmas lehet – miközben ugyanolyan hatékonyan védi meg bőrét a leégés ellen, mint a hagyományos, krémes állagú naptejek.

Napallergia arcon

A napallergia tünetei leggyakrabban a mellkason és a karokon jelentkeznek, némelyeknél azonban a napozás hatására az arcon jelenik meg napkiütés. A napallergia arcon igazán kellemetlen jelenség. Akinek voltak már ilyen tünetei, jól tudja, hogy a megelőzésére különös figyelmet kell fordítani. Akinél a napallergia arcon jelentkezik, napozás, kirándulás, nyári séta közben viseljen széles karimájú, az arcra árnyékot vető kalapot! A napallergiás arcbőr fokozott óvintézkedéseket igényel a leégés ellen. Szerencsére ma már kapható kifejezetten az arc érzékeny bőrének védelmére kifejlesztett napallergia elleni krém.

Miért jobb a napallergia elleni, speciális naptej arcra, mintha hagyományos naptejjel vagy fényvédőket is tartalmazó arckrémmel védekezne a leégés ellen?

 • A hagyományos, zsíros állagú naptejek könnyen eltömítik a pórusokat és nem engedik lélegezni a bőrt. A zsírmentes, gél állagú, napallergia elleni naptej arcra nem tömíti el az arcbőr pórusait és nem fokozza az arc zsírosodását.
 • Napallergia ellen különösen fontos az UVA- és UVB-sugárzás elleni megfelelő védelem. Kirándulás vagy nyaralás közben ennek biztosítására legalább 30 faktoros fényvédőre van szükség. A legtöbb arckrém ennél alacsonyabb, 10-15-ös faktorszámú, és nem feltétlenül nyújt védelmet az UVA-sugárzás ellen is.
 • A magas minőségű gyógyszertári naptejek közül a speciálisan az arc védelmére kifejlesztett napallergia elleni gél nem tartalmaz felesleges allergizáló anyagokat; színezéket, illatanyagot, tartósító- vagy emulgeálószert, ezáltal biztosítva az allergiás reakciók elkerülését.
 • Az arc védelmére kifejlesztett napallergia elleni gél könnyen felszívódik, ezért használatát követően a bőr nem fénylik, hanem matt hatást kelt. A meleg nyári napokon sem fokozza az arcbőr izzadását, ezért smink alá is alkalmazható.

A napallergia arcon kisgyermekeknél is megjelenhet. Gyermeke arcát a babakocsiban, a strandon és a játszótéren is védje könnyű sapkával, a szabad levegős programok alkalmával a napallergia elleni naptej arcra pedig már egyéves kor felett is alkalmazható.

Források:
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_5465
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvKapcstema/oid/0/KonyvKapcstema.4_401

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Naptej babáknak

Kisgyerekes családokban a legnépszerűbb nyaralási célpont a vízpart, ahol a homokos…

Naptej vásárlása naptej teszt alapján

A legutóbb olvasott naptej teszt eredményei alapján vásárol fényvédőt? Ne felejtse el,…