Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptej vásárlása naptej teszt alapján

A legutóbb olvasott naptej teszt eredményei alapján vásárol fényvédőt? Ne felejtse el, hogy bőrtípusától, egyéni érzékenységétől, a naptej állagára, kezelhetőségére, illetve a fényvédelem mértékére vonatkozó elvárásaitól függően mindenkinek más termék felel meg leginkább, ezért minden naptej teszt csak fenntartásokkal fogadható el.

A legtöbb naptej teszt abból áll, hogy néhány terméket felkennek a tesztalanyok hátára és bizonyos idő elteltével megnézik, hogy mennyire maradt világos az adott termékkel fedett bőrfelület. A különböző bőrtípusú embereknek azonban más-más fényvédőkre van szüksége. Az alábbiakban felsorolt szempontok segítenek a választásban:

Milyen naptejet válasszon?

Védelem az UV-B és az UV-A sugárzás ellen egyaránt

A bőrünket érő napsugárzás nagyobb része UV-A sugárzás, amelyről ma már közismert, hogy az UV-B sugárzás mellett szintén hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. A legtöbb naptej ma már az UV-A sugárzás ellen is megfelelő védelmet nyújt, ezt a flakonon a faktorszám mellett egy bekarikázott UVA felirat jelöli. Általában az UV-B sugárzás elleni védelemre vonatkozó faktorszám harmada az UV-A ellen nyújtott védelem.

Az Ön bőrtípusának megfelelő faktorszám

A fényvédő faktor azt a bőrtípustól függő időtartamot határozza meg, amennyit a termék használatával eltölthet a napon anélkül, hogy leégne. Egy világos hajú, fehér bőrű ember, aki 5 perc alatt égne le a napon, 30 faktoros fényvédővel bekenve elvileg 150 percig napozhat biztonságosan, hogyha fürdés, törölközés után, illetve legalább két óránként újra bekeni magát. Világosabb bőrű, könnyen leégő, nehezen barnuló bőrrel rendelkezőknek magasabb, a sötét hajú, barna bőrű embereknek alacsonyabb faktorszámú fényvédő javasolt. A már lebarnult bőr által termelt melanin szintén segít a napsugárzás elleni védekezésben, ezért ilyenkor is elegendő lehet egy kisebb faktorszámú naptej.

Egy naptej teszt legtöbbször nem veszi figyelembe, hogy a klimatikus viszonyoktól, a tengerszint feletti magasságtól, a napszaktól, évszaktól, földrajzi szélességtől is függ, hogy mikor melyik fényvédő a leghatékonyabb. A víztükör, a homok, a hótakaró visszaverik a napfényt és fokozzák az UV-sugárzás erősségét. Vízitúrán, vitorlázáskor, a tengerparton, síeléskor, magashegyi túrázás illetve mediterrán vagy trópusi nyaralás esetén válasszon a megszokottnál magasabb faktorszámú naptejet!

Bőrvédő antioxidáns vitaminok

A jó minőségű naptejek legtöbbjében található tokoferol, azaz E-vitamin, amely megköti a napsugárzás által a bőrben termelődő szabad gyököket, mielőtt azok reakcióba lépnének a bőrsejtekkel. A napsugárzás kiváltotta oxidációs folyamat révén felszabaduló szabad gyökök károsíthatják a bőrsejtek DNS-ét, hozzájárulva ezzel a rákos elváltozások kialakulásához. Az antioxidáns hatású E-vitamin, kémiai nevén tokoferol, a béta-karotin, a kakaóvajban is megtalálható flavonoidok semlegesítik a káros hatású szabad gyököket.

Bőrápoló hatóanyagok

A napsugárzás káros hatásai közé tartozik a bőr kiszáradása, korai ráncosodása, idő előtti öregedése is. A legtöbb naptej ezért számos bőrápoló anyagot tartalmaz. Ezek közül a leggyakoribbak a glycerin, a pantenol, a dexpantenol, shea-vaj, a kakaóvaj, a kókuszolaj (caprylic/capric triglyceride néven gyakori összetevő) illetve egyéb növényi olajok.

Gyulladáscsökkentő gyógynövényi összetevők

A napsugárzás által okozott bőrpír tulajdonképpen egy gyulladásos tünet. A naptejekben megtalálható gyulladáscsökkentő gyógynövényi összetevők megnyugtatják a bőrt és elősegítik regenerációját. A leggyakoribb gyulladáscsökkentő gyógynövények: aloe vera, kamilla, körömvirág.

Fizikai, kémiai és hibrid fényszűrők

A fizikai fényszűrők nem szívódnak be a bőrbe, hanem vékony fehér felületet képezve a bekent testrészen visszaverik a sugárzást. Sokak szerint legfőbb előnyük, hogy mivel nem szívódnak fel, nem károsítják a szervezetet, ebből ered azonban az a hátrányuk is, hogy vízzel nehezen lemoshatók, a ruházaton foltot hagynak illetve a bekent felület kevésbé esztétikus. Az alkalmazás után azonnal hatnak.

A kémiai fényszűrők – melyek közül leggyakoribbak a benzofenon-származékok és a para-amino-benzoesav (PABA) – a bőrbe ivódva elnyelik a sugárzást és hőenergiává alakítják. Ezek a vegyületek felszívódnak a bőrbe, nem hagynak nyomot sem a testen, sem a ruházaton. Teljes hatásfokukat az alkalmazás után 20 perccel érik el, ezért fél órával napozás előtt érdemes bekenni az érintett testrészeket.

A leggyakoribb fizikai fényszűrők: titán-dioxid és cink-oxid (pl. Ilcsi paradicsomos napozókrém, Lavera naptej)

A leggyakoribb kémiai fényvédők: octocrylene, bis-ethylhexyloxyphenol-methoxyphenyl-triazine, más néven tinosorb S, butyl-methoxydibenzoylmethane, ethylhexyl-salicylate, ethylhexyl-triazone, homosalate, ethylhexyl-methoxycinnamate, benzophenone-3

A legtöbb naptej többféle kémiai fényvédőt is tartalmaz, illetve egyéb olyan vegyületeket, amelyek abban segítik az egyes kémiai fényszűrőket, hogy a napfényterhelés ellenére, a bőrbe ivódva is megőrizzék szerkezetüket, ne bomoljanak le és ne veszítsenek hatékonyságukból. (pl. Eucerin Sun termékcsalád, Hawaiian Tropic naptej)

A kémiai fényvédők mellett számos naptejben fizikai szűrő, leggyakrabban titán-dioxid is található. (pl. La-Roche Posay Anthelios termékcsalád, Vichy naptej, DM Sundance naptej, Nívea naptej)

Hibrid, azaz a fényt egyszerre visszaverő és elnyelő, nagy fotostabilitású, a bőrbe nem beszívódó speciális fényvédő a methylene-bis-benzotriazolyl-tetramethylbutylphenol, más néven tinosorb M. (Daylong naptej, Bioderma naptej)

A fényszűrőkön, különböző bőrápoló kivonatokon és antioxidáns vitaminokon kívül a naptejek számos, a készítmény állagát, kenhetőségét, eltarthatóságát, illatát javító összetevőt is tartalmaznak, amelyek szintén módosíthatják a naptej teszt által mutatott eredményeket, de nincs különösebb befolyásuk a termék hatékonyságára.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Baba naptej leégés ellen

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért hamarabb…