Daylong naptej - Élvezd a napsütés előnyeit! Védd a bőröd a káros UV-A és UV-B sugarak ellen. További információ ›››

Naptejjel a ráncok ellen

Tudta, hogy a naptej az egyik legjobb ránctalanító krém arcra és a dekoltázs bőrére is? Persze a naptej nem tünteti el a ráncokat és nem simítja ki az arcbőrt – a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében viszont a legjobb ránctalanító krém sem veheti fel a versenyt egy magas faktorszámú fényvédővel.

A szemránckrémek és ránctalanító krémek alkalmazásával kapcsolatban gyakran hangzik el az a tanács, hogy mindennapos használatukat érdemes még a mélyebb ráncok megjelenése előtt, legkésőbb a harmincas életévek közepén elkezdeni. Alig esik szó azonban a korai ráncosodás megelőzésének egyik legfontosabb módjáról: az arcbőr védelméről a bőr idő előtti öregedését, foltosodását okozó UV-sugárzás ellen!

„A szép, fiatalos arcbőr megőrzésének alapja a gondos bőrápolás. Az életkornak megfelelő hidratáló krémek használatával megelőzhető az arcbőr kiszáradása. A legjobb ránctalanító krém és szemránckrém alkalmazását pedig már az első apró ráncok megjelenésekor érdemes elkezdeni annak érdekében, hogy a mélyebb ráncok minél később tűnjenek fel az arcon.”  - Ugye, sokszor hallotta már ezeket a tanácsokat?

Kétségtelen, hogy a legjobb ránctalanító krém sem olyan hatékony, mint a megelőzés, ezért a bőrápolási tanácsok között kiemelt helyen szerepel a különböző vízmegkötő anyagokban és lipidekben gazdag krémek használata. A szorgalmas kenegetés azonban korántsem az okokat kezeli, inkább a kisebb ráncok mélységének csökkentésére fókuszál. A sima és ragyogó arcbőr megőrzéséhez a korai ráncosodást kiváltó okokat kell hatástalanítani. A bőr ráncosodásának pedig alapvetően két oka van:

 • a kor előrehaladtával egyre csökken a bőrben található nedvességmegkötő anyagok mennyisége – ezeket is igyekszik pótolni a legtöbb ránctalanító krém, szemránckrém és anti-aging krém
 • számos olyan, az évek során egymásra rakódó külső környezeti hatás éri a bőrt, amelyek a korai ráncosodást idézhetik elő

Hol jelennek meg az első ráncok?

Az arcon. Miért pont ott? Azért, mert az arcbőr vékonyabb, mint a test többi részét borító bőr és a mindig fedetlen arcbőrt éri a legtöbb közvetlen környezeti ártalom. Melyek ezek a környezeti ártalmak? A szmoggal, kipufogógázzal, vegyi anyagokkal szennyezett városi levegő, a hideg, a szél és a napsugárzás. Hogyan hatnak ezek? A levegőben található láthatatlan szennyeződések megülnek a bőrön, eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőr egészséges anyagcseréjét. A hideg és a szél kiszárítják a bőrt. A korai ráncosodást és a szeplők, barna foltok, egyéb bőrhibák kialakulását azonban az UV sugárzás okozza! Sokszor szembeötlő a különbség egy élete nagy részét zárt helyen, otthon vagy az irodában töltő ember arca, és az egész nap a szabad levegőn dolgozó emberek arca között: az időjárás viszontagságai, közülük is különösen a napsugárzás, eredményezik a jellegzetes „naptól cserzett” arcbőrt.

Hogyan segíti elő a ráncok kialakulását az UV-A sugárzás?

Manapság sok szó esik a napsugárzás bőrkárosító hatásáról, a sorozatos leégések szerepéről a melanoma és az egyéb rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásában. A bőrdaganatok kialakulásának esélyét növelő leégés azonban korántsem az egyetlen – bár kétségtelenül a legnagyobb veszélyt jelentő – az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai közül. A rendszeres napozás megviseli a bőrt: a strandolás, kirándulás után tapasztalt bőrpír és bőrszárazság a bőr védelmi rendszerének meggyengülésére utal.

A tavaszi-nyári hónapokban a bőrt – különösen az arcbőrt - nagy mennyiségű UV-B és UV-A sugárzás éri. A kétféle hullámhosszú sugárzás hatásai a bőrre azonban különbözők – és a különbséggel nem árt, ha tisztában van ahhoz, hogy a megfelelő védelmet tudja biztosítani bőrének a leégés és a ráncok ellen egyaránt.

A napsugárzás legismertebb hatása a lebarnulás, a leégés és a D-vitamin termelődése a bőrben. Mindháromért döntően az UV-B sugárzás a felelős. Az UV-B sugárzás hatására a bőrben található festéktermelő sejtek, a melanociták megkezdik a melanin termelését. A bőr lebarnulása tulajdonképpen a melanin termelődésének folyamata. Az emberek melanintermelő képessége nagyon változó: az északi típusú, nagyon fehér bőrű emberek szinte egyáltalán nem, vagy csak egészen kis mértékben képes a melanintermelésre, míg a délibb, mediterrán vagy még sötétebb bőrű emberek bőrében sok melanocita található, melyek nagy mennyiségű melanin előállítására képesek. A melanin elnyeli a káros UV-sugarakat, a bőr így védekezik a leégés ellen. Nem véletlen, hogy északól délre haladva, ahogy nő a napsugárzás ereje és mennyisége, egyre sötétebb bőrű emberek élnek. Az UV-B sugárzás által okozott napégések hatására károsodhat a bőrsejtek szerkezete, ami bőrrák kialakulásához vezethet.

A leégés oka tehát az UV-B sugárzás. De milyen hatással vannak a bőrre az UV-A sugarak? Az UV-A sugárzás okozta barnulás gyorsan eltűnik. Az UV-A sugarak a bőrben már meglévő melanint aktiválják, hatásuk közvetlenül a napozás után jelentkezik. Ez a hatás azonban nem maradandó, a leégést és a lebarnulást az UV-B sugárzás okozza. Az UV-A sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben, mint az UV-B sugárzás. Hatásukra a bőrben szabad gyökök keletkeznek. A szabad gyökök olyan szabad elektronnal rendelkező molekulák, amelyek a sejtek molekuláival nagyon könnyen reakcióba lépnek, ez a folyamat pedig a sejtek felépítésének megváltozásához vezethet.

A szabad gyökök ellen a szervezet saját védelmi rendszere veszi fel a harcot. Bajt akkor okoznak, hogyha felülkerekednek a védekező mechanizmusokon és a sejteket kisebb-nagyobb mértékben károsítani tudják. Számos külső tényező segíti elő a szabad gyökök megjelenését, és ezek közül a nagy mennyiségű napsugárzásnak – különösen az UV-A sugárzásnak – kiemelkedő szerepe van. A napsugárzás hatására a bőrben megjelenő szabad gyökök semlegesítésének legjobb eszköze egyrészt az antioxidánsokban, különösen E-vitaminban, C-vitaminban illetve béta-karotinban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, illetve az E-vitamint, azaz tokoferolt tartalmazó naptejek használata lehet.

Az UV-A sugárzás hatására kialakuló szabad gyökök közvetett bőrkárosító hatása a sejtek DNS-ének károsodása, ezáltal bőrdaganatok kialakulása lehet. Közvetlen hatásuk azonban sokkal látványosabb. Az UV-A sugárzás ugyanis károsítja a bőr feszességét adó kollagén szerkezetét is, ami a bőr felszínének meggyengüléséhez, ráncok kialakulásához vezet. Az UV-A sugárzás hatására a bőrön májfoltnak is nevezett barna öregségi foltok, szeplők, kitágult hajszálerek is megjelenhetnek. Ráadásul a napsugárzás kiszárítja a bőrt, így az veszít nedvességtartalmából. Mivel a kor előrehaladtával az arcbőr vízmegtartó képessége folyamatosan csökken, a kiszáradás is hozzájárul a ráncok kialakulásához.

Az UV-A sugárzás következtében tehát:

 • a bőr rugalmasságát biztosító kollagénrostok szerkezete meggyengül, elszakad
 • a bőr megereszkedik és ráncossá válik
 • szeplők, barna foltok jelennek meg a bőrön
 • rákmegelőző bőrállapotok, illetve bőrdaganatok is kialakulhatnak

A közvetlen napsugárzás hatására fellépő napallergia oka, illetve a hosszabb távon fenyegető szemkárosodás oka is az UV-A sugárzás lehet.

Mikor éri az arcot a legtöbb UV-A sugárzás?

A tavaszi-nyári hónapokban a napsütéses órák száma és napsugárzás erőssége sokkal jelentősebb mint ősszel és télen. A napsugárzás nagyobb része UV-A sugárzás. A leégést okozó UV-B sugárzás felhős időben nem jelentős, az UV-A sugárzás azonban áthatol a felhőkön is. Azt is sokan tapasztalták már, hogy az ablaküveg mögött napfürdőzve lebarnulni nem lehet. Ennek oka, hogy az ablaküveg az UV-B sugárzás nagy részét nem engedi át. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az ablaküveg mögötti sütkérezés ugyanúgy árt a bőrnek, mintha a szabad levegőn napoznának, mert az ablaküveg a bőr ráncosodását okozó UV-A sugarakat nem szűri meg!

A ráncok ellen tehát az egyik legjobb ránctalanító krém a naptej – ami biztos védelmet nyújt a kollagénrostokat károsító UV-A sugárzás elleni is.

A fényvédős arckrém nyújtotta védelem az intenzív UV-A sugárzás ellen legtöbbször nem elegendő!

Hiába tartalmaz a megszokott arckréme fényvédőt is, korántsem biztos, hogy ugyanazt a hatást éri el a ráncok ellen, mint az arc igényeinek megfelelően kifejlesztett naptej.

 • A fényvédőkkel ellátott nappali arckrémek legtöbbje 10-15-ös faktorszámú. Ez annyit jelent, hogy ha fényvédelem nélkül 10 perc alatt égne le a napon, akkor 10-es faktorszámú fényvédővel alaposan bekenve elvileg tízszer ennyi időt, azaz bő másfél órát tölthetne a napon leégés nélkül. A reggeli készülődés során felkent arckrém tehát az egész napos strandolás, kirándulás során nem védi bőrét a leégés ellen, mivel fényvédő hatása csak néhány órán keresztül érvényesül.
 • A kifejezetten az arc védelmére szolgáló naptej ezzel szemben legalább 30-as faktorszámú, ami azt jelenti, hogy ha – bőrtípusától függően - fényvédő használata nélkül 10 perc alatt égne le a déli napon, akkor a 30 faktoros naptej arcra öt órányi védelmet biztosít. Vegye azonban figyelembe, hogy a naptejek alkalmazását minden fürdés, illetve törölközés után meg kell ismételni!
 • A bőr idő előtti öregedésében, a korai ráncok, barna foltok, bőrhibák kialakulásában az UV-A sugárzás igen nagy szerepet játszik. Amennyiben a fényvédelemre használt naptej vagy arckrém tubusán nincs feltüntetve, hogy az UV-A sugárzás elleni is véd, nem óvja meg bőrét a ráncok ellen!
 • A terméken feltüntetett faktorszám mindig az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. Az UV-A sugárzás okozta bőrkárosodás ellen csak akkor hatékony az adott termék, ha az UV-B sugárzásra vonatkozó faktorszám mellett az UV-A sugárzás elleni védelemre vonatkozó jelölést – általában egy bekarikázott UVA feliratot – is lát!
 • A legjobb naptej arcra antioxidáns E-vitamint, kémiai nevén tokoferolt is tartalmaz. Az E-vitamin magához vonzza és megköti a napsugárzás hatására a bőrben keletkező szabad gyököket még azelőtt, hogy azok kifejtenék sejtkárosító hatásukat.
 • Nyaralás, tavaszi-nyári kirándulás közben a korai ráncosodás ellen védekezzen tehát legalább 30 faktoros, az arc védelmére kialakított speciális naptej, vagy ugyanilyen magas faktorszámú, az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt védelmet biztosító arckrém alkalmazásával! A megfelelő naptej arcra hatékonyabb segítséget jelenthet a ráncok ellen, mint akár a legjobb arcfeszesítő vagy ránctalanító krém.

Milyen naptejet válasszon a ráncok ellen?

A tavaszi-nyári hónapokban magas faktorszámú, kifejezetten az arc érzékeny bőrére kifejlesztett naptej rendszeres használatával előzheti meg legjobban az öregségi ráncok idő előtti megjelenését! A test védelmére szolgáló naptejek azonban – bár a leégés ellen hatékonyak - kozmetikai szempontból az arcbőr számára legtöbbször nem megfelelőek.

A hagyományos, zsíros, krémes állagú naptej arcra kenve nem tesz jót a bőrnek. Az arcbőrön sokkal több pórus található, mint a test egyéb részein, a zsíros állagú naptej pedig eltömíti a pórusokat. A bőr a pórusokon át lélegzik, a nagy melegben fokozottan termelődő verejték a pórusokon át távozik a bőrről. A krémes naptejek ezt nem igazán teszik lehetővé, ezért a zsíros naptejjel bekent arcbőr izzad, fénylik, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg rajta. Különösen igaz ez a zsírosodásra hajlamos, egyébként is pattanásos bőrre, például tinédzserek esetében.

Arca védelmére ezért válasszon:

 • magas, legalább 30-as faktorszámú
 • zsírmentes
 • nem krémes, inkább gél állagú, könnyen felszívódó
 • a pórusokat el nem tömítő
 • az UV-A sugárzás keltette szabad gyököket semlegesítő E-vitamint, azaz tokoferolt tartalmazó
 • az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében színező- és illatanyagot, illetve emulgeálószereket nem tartalmazó naptejet.

A gél állagú naptej arcra napallergiások számára kifejezetten ajánlott, rendszeres használatával megelőzheti az UV sugárzás következtében esetleg fellépő piros foltok, allergiás reakciók kialakulását. Mivel ezek a naptejek a lehető legkevesebb allergén anyagot tartalmazzák, az arc érzékeny bőrének védelmében normál bőrűek számára is javasolt használatuk. A zsírmentes naptej arcra a zsíros állagú ránctalanító vagy anti-aging krémekkel ellentétben könnyen beszívódik, használata után nem marad fényesen csillogó az arcbőr. Mivel a gél állagú naptej arcra matt bőrfelszínt biztosít, nyári sminkalapnak is kiváló lehet.

Hogyan hat a ráncok ellen a ránctalanító krém?

A legjobb ránctalanító krém 40 felett vagy 50 felett szlogenekkel hirdetett krémek közös tulajdonsága, hogy zsírosabb állaguknak köszönhetően puhábbá és rugalmasabbá teszik a száraz bőrt, illetve különböző nedvességmegkötő anyagok pótlásával igyekeznek elősegíteni az arcbőr kiszáradásának megelőzését. Számos kollagéntartalmú arcfeszesítő és ránctalanító krém is létezik, az azonban könnyen belátható, hogy a hiányzó anyagok bőrszövetbe juttatása kívülről nem kecsegtet átütő sikerekkel. Az évek során elszenvedett UV-A sugárzás bőrkárosító hatásaitól a legjobb ránctalanító krém sem menti meg a bőrt: a barna foltok, szeplők és az apró ráncok kialakulása nem visszafordítható. Létezik ugyanakkor számos olyan ránctalanító krém, amelyik különböző színező- vagy fényvisszaverő anyagok segítségével elfedi az apróbb bőrhibákat és egyenletesebbé varázsolja a bőrt, hatásuk azonban csak néhány órán keresztül érvényesül. Megesik, hogy az egész napos viselés során a színpigmenteket tartalmazó arcfeszesítő krém vagy smink hatása visszájára fordul és a nap végére a ráncokban megülő alapozó, púder vagy színezett ránctalanító krém még idősebbnek is mutatja az arcot, mint amilyen valójában. Ráadásul az arcot egész nap fedő kozmetikumok használata miatt az arcbőr nem tud megfelelően lélegezni sem. Ha az optikai hatáson alapuló arcfeszesítő krém vagy alapozó eltömíti a pórusokat, az izzadtság nem képes megfelelő módon elpárologni a bőrről, és a sminkréteg alatt további bőrhibák, pattanások, mitesszerek kialakulására is számítani kell.

Érdemes tehát a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, és napozáskor, kiránduláskor mindig az arc védelmére ajánlott, jó minőségű, könnyen felszívódó naptejjel védekezni a korai ráncok ellen!

Források:
http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A napallergia kezelése

Mivel a fényérzékenység okai legtöbbször ismeretlenek, tünetei pedig egyénenként egészen…

A bőrrák tünetei

A bőrrák legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy mivel semmilyen fájdalmas panaszt nem…