Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Ricinusolaj – hajpakolás formájában tényleg természetes hajnövesztő?

Sokak szerint a ricinusolajos hajpakolás az egyik legjobb természetes hajnövesztő szer. A hajszál azonban valójában csak a fejbőrben elhelyezkedő hajhagymákon keresztül, belülről táplálható. Miben rejlik tehát a ricinusolajos hajpakolás jótékony hatása?

A ricinus Afrika trópusi vidékeiről származó örökzöld növény, de Magyarországon is termesztik dísz- és gyógynövényként. A mérgező anyagoktól megtisztított ricinusolaj értékes zsírsava a ricinolsav, de számos más zsírsavat és E-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz. Az egyik legsűrűbb olajféle. A növény magjában található ricin nevű fehérje erősen mérgező, felnőtteknél néhány, gyermekeknél akár egyetlen mag lenyelése is halálos lehet!

A népi gyógyászatban hashajtóként ismert, régebben erre a célra az egészségügyben is alkalmazták, de hatása kevésbé kiszámítható, mint a korszerű hashajtó szereké, így komoly hasmenést is okozhat.

A ricinusolaj undecilénsavat tartalmaz. Az undecilénsav a korpásodás ellen ajánlott samponokban is megtalálható, gombaölő tulajdonságairól ismert természetes anyag. A ricinusolaj hajpakolás formájában tehát hatékony lehet a korpás fejbőr kezelésében is. Alkalmazása azonban zsíros típusú korpásodás ellen legtöbbször mégsem célszerű, mert sűrűsége miatt a hajból nehezen mosható ki, könnyen elnehezítheti és ezáltal még zsírosabb hatásúvá teheti a hajat. Korpás, száraz fejbőr kezelésére azonban a ricinusolajos hajpakolás kifejezetten jótékony hatású lehet!

Sűrűsége miatt a hígítatlan ricinusolaj eloszlatása a hajon és a fejbőrön rendszerint nehézkesnek bizonyul. A könnyebb kezelhetőség érdekében keverje össze felerészben olíva- vagy kókuszolajjal, esetleg egy tojássárgájával! Az így kapott ricinusolajos hajpakolást egyenletesen oszlassa el a hajon, majd kicsit masszírozza be fejbőrébe az értékes összetevőket. Csavarja körül a fejét egy nagy törölközővel, vagy műanyag fóliával néhány órára, majd a keverék leöblítése után nagyon alaposan mosson hajat. A ricinusolajos hajpakolás fényessé varázsolja a kiszáradt, megfakult hajat. Különösen jó hatással lehet a nagyon sűrű, göndör haj ápolása során, mivel a gubancos fürtöket lágy tapintásúvá és könnyen fésülhetővé teszi.

Amennyiben az Ön haja vékonyszálú és könnyen lelapul, hajpakolás helyett inkább hajvégápolóként alkalmazza a ricinusolajat! Mivel a hajat kissé elnehezítheti, a ricinusolaj hajpakolás formájában vékonyszálú haj kezelésére sokszor nem alkalmas. A hajmosás után pelyhesen szanaszét szálló, vékonyszálú haj tincseinek is szép fényt és tartást ad azonban, ha hajvégápoló olajként alkalmazza! Hajszárítás után pár csepp olajat az ujjvégein eloszlatva könnyed mozdulatokkal simítsa át a hajvégeket! A ricinusolaj elnehezítő hatását a maga javára fordítva, a gyenge tartású, finom hajszálak végeinek enyhe zsírozásával javul a haj tartása, frizurája nem esik szét, a pici többletsúly miatt a hajszálak szépen elrendeződnek.

A ricinusolaj hajvégápoló tulajdonságainak köszönhetően a töredezett hajnak is egészséges fényt kölcsönöz. Erős hőhatás, hajvasalás, vegyszeres kezelések hatására a hajszálak elveszthetik nedvességtartalmukat, ilyenkor rugalmasságuk csökken és sérülékenyebbé válnak. Amikor a hajszálak külső rétegét alkotó kutikula sejtjei megsérülnek, a haj fénye megfakul. A töredezett haj megjelenésének javítására alkalmazza a ricinusolajat hajvégápoló termékek helyett! A ricinusolaj segítségével a kutikula sejtjei újra egymásra simulnak, ezáltal haja újra hajlékonnyá és fényesebbé válik. Ez a hatás azonban csak átmeneti: mivel a töredezett haj sérült szálai nem képesek a regenerációra, hosszú távú megoldást csak a hajvégek levágása és az egészséges tincsek megőrzése jelent.

A ricinusolaj hajpakolás, illetve hajvégápoló formájában alkalmazva tehát puhává és fényessé teszi a hajat, a göndör haj ápolása során könnyíti a haj kifésülését, javítja a töredezett haj megjelenését, gátolja a fejbőr kiszáradását, gombaellenes összetevői pedig sikerrel vehetik fel a harcot a korpásodás ellen. Sűrűsége miatt azonban könnyen lelapuló, vékonyszálú hajra alkalmazása csak a hajvégekre javasolt. Habár sokan természetes hajnövesztő szerként tartják számon, hajápoló tulajdonságai inkább a haj egészséges megjelenését segítik elő. A hajpakolás alapos bemasszírozása azonban fokozza a fejbőr helyi keringését, ezáltal a szőrtüszőkbe több vér áramlik, ami serkentheti a bennük elhelyezkedő hajhagymák működését és a hajszálak egészséges növekedését is.

Hajnövesztés gyorsan?

Sokak számára a hajvégek töredezettsége miatt csak ábránd marad. A ricinusolaj alkalmazása selymesebbé, szebben formázhatóvá teszi a kiszáradt, fényét vesztett hajat és helyreállítja a töredezett hajvégek megjelenését. Az erős hajvégeket pedig nem kell olyan gyakran vágni: így a gyors hajnövesztés a ricinusolajos hajpakolás, hajvégápoló rendszeres használatával könnyebben elérhető célkitűzéssé válhat.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Házi hajpakolás – egy kis útmutató

Melyik a legjobb házihajpakolás? A legnépszerűbb talán a tojásos hajpakolás, de a…

Mire jó a ricinusolaj? Hajpakolás, hajvégápoló is…

Manapság egyre több helyen hallani a ricinusolaj hajápoló, hajnövesztő tulajdonságairól.…