Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

Sampon márkák

Melyik a legjobb sampon? Erre a kérdésre természetesen nincsen jó válasz. Annak kiválasztása, hogy kinek melyik a legjobb sampon nem is olyan egyszerű feladat. Elsősorban hajtípus szerint, vagy valamilyen probléma – hajhullás, korpásodás, zsírosodás – megoldására válasszon sampont, de mivel a haja mindenkinek más és más, a samponkínálat pedig óriási, az is megtörténhet, hogy nem az elsőként választott sampon válik be legjobban. Sokféle hatóanyag és még többféle reklámszöveg szerepel a samponokon – ezek között talán könnyebben igazodik ki az alábbi útmutató segítségével.

Hajápolás a sampon márkák megjelenése előtt

A sampon márkák tömeges megjelenése előtt is mostak hajat az emberek. Évezredek óta ismert, általánosan elterjedt tisztítószer volt az erősen lúgos kémhatása miatt kiváló zsíroldó fahamu. Ezt használták mosásra, zsíros edények mosogatására és hígított formában hajmosásra egyaránt. A mosószappant házilag, fahamuból készítették, de a szikes vidékeken (pl. a Hortobágyon) ismert volt a sziksóból készült, a fahamuhoz hasonlóan hatékonyan tisztító mosószóda is. A magyar néprajzkutatók feljegyzései alapján a falusi fiatal lányok 1–2 hetente, az asszonyok havonta, az idős nők pedig évente egyszer mostak hajat. Talán a pusztai pásztoroktól – akik nemigen mostak hajat, ehelyett a fésülhetőség és az élősködők távol tartása érdekében rendszeresen zsírozták a hajukat, - fennmaradt gyakorlatként a frissen mosott hajat gyakran bezsírozták egy kicsit, hogy könnyebben fésülhető legyen.

Az első, a mai samponok állagához hasonló folyékony tubusos sampont az 1920-as évek végén a Schwarzkopf gyárban készítették, alig száz évvel később pedig a sampon márkák tucatnyi változata sorakozik a boltok polcain. Az elmúlt évezredekben a haj megtisztítása jelentett gondot, napjainkban pedig a legjobb sampon kiválasztása okoz fejtörést.

A különböző sampon márkák leggyakoribb összetevői

 • Aqua - víz
 • sodium laureth sulfate – kókuszból előállított felületaktív tisztítószer és emulgeálószer (az emulgeálószer biztosítja, hogy a samponok, krémek, kozmetikumok összetevői megfelelően keveredjenek, egységes elegyet képezzenek egymással)
 • cocamidopropyl betaine – felületaktív tisztítószer és emulgeálószer
 • coco-glucoside – felületaktív, habzást segítő tisztítószer és emulgeálószer, amely a haj kifésülhetőségét is megkönnyíti
 • sodium chloride – a sampon sűrűségét szabályozó anyag
 • panthenol – a haj egészségéért felelős egyik vitamin, a B5 vitamin előanyagát képező pantoténsav egyik formája
 • allantoin – szövet helyreállítást, sebgyógyulást elősegítő, szintetikus úton vagy a fekete nadálytő kivonatából előállított anyag
 • guar hydroxypropyltrimonium chloride – guargumiból előállított kondicionáló és sűrűséget szabályozó vegyület
 • PEG – a PEG-ek kozmetikumokban használt emulgeálószerek
 • PEG 40-hidrogenated castor oil – ricinusolaj származék, tisztító- és emulgeálószer
 • hydrolyzed keratin - hidratáló és kondicionáló, a hajszálak felületén vékony réteget képző anyag
 • glycerin – a sejthártyát alkotó lipidek összetevője, kozmetikumok gyakori, hidratáló hatású alkotóeleme
 • glycol distearate – sűrűséget szabályozó emulgeálószer bőrpuhító hatással
 • betaine – hidratáló, a kifésülést könnyítő anyag
 • propylene glycol – oldódást segítő, hidratáló, a kozmetikumok állagát javító alkoholos vegyület
 • dimethicone, diethylmethicone, ethylmethicone – szilikon, amely a hajat könnyen kifésülhetővé, fényesebbé teszi azáltal, hogy egy vékony, síkos réteget képez a hajszálakon. Hátránya, hogy ezáltal kissé elnehezíti a hajat, a frissen mosott hatás hamarabb megkopik. Mivel a szilikon egy műanyagszármazék, szerepe vitatott a hajápolásban, sokak szerint szemre szép hajat eredményez ugyan, de hosszú távon károsítja a hajat.
 • citric acid – citromsav, pH érték szabályozó, természetes tartósítószer
 • sodium benzoate – tartósítószer
 • linalool – levendulaolajból, citrusfélékből kivont illatanyag
 • limonene – citrusfélékből kivont vagy szintetikus úton előállított illatanyag

A különböző sampon márkák címkéin szereplő összetevők sorrendje nem véletlen: a címke a gyártás során a kozmetikai termékekbe kerülő hatóanyagokat súly szerinti csökkenő sorrendben sorolja fel. Az elsőként szereplő összetevőt tartalmazza tehát legnagyobb arányban a termék.

Összességében a samponok nagyobbrészt vizet, különböző tisztítószereket, a termék állagát biztosító emulgeálószereket, hidratáló anyagokat, tartósítószereket és illatanyagokat tartalmaznak. Ezek a vegyületek minden samponban megtalálhatók – különbség lehet viszont abban, hogy a vegyületet növényi kivonatokból vagy szintetikus módon állítják elő. Az alapvető összetevőkön kívül a különböző hajproblémákra – pl. korpásodás, zsírosodás, hajhullás, töredezett hajszálak, stb. - használt hatóanyagok illetve növényi kivonatok kerülnek még a samponokba.

forrás: www.kremmania.hu

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Mire jó a ricinusolaj? Hajpakolás, hajvégápoló is…

Manapság egyre több helyen hallani a ricinusolaj hajápoló, hajnövesztő tulajdonságairól.…

Hajpakolás házilag

Hajának szemmel láthatóan szüksége lenne a többletápolásra, de kerülni szeretné a káros…