Nemcsak az alkalmi sportolók, de a legelhivatottabb sportemberek is ismerik azt az érzést, amikor a megterhelő edzést követő kezdeti feldobódottság után a másnap ólmos fáradtságérzettel, elnehezülő végtagokkal, az izomláztól fájdalmas mozdulatokkal telik. Még a rendszeresen sportolók életében is sokszor előfordul, hogy a betegség, sérülés okozta hosszabb-rövidebb kihagyást követő vagy az erősítő edzések után fájdalmasak, merevebbek, érzékenyebbek izmaik. Mit tehet ez ellen?

Rendszeresen fáj a háta, a válla, a térde, beáll a nyaka, vagy derékfájdalmai vannak? A mozgásszegény életmódnak és, bár sokan nem is gondolnák, de a növekvő stressznek is jelentős szerepe van az „itt fáj-ott fáj szindróma” kialakulásában. A korral jár! - legyintenek sokan. Mások azonnal bekapnak egy fájdalomcsillapító tablettát, a legtöbben pedig akár évekig is szenvednek a nappalokat és éjszakákat egyaránt megkeserítő fájdalomtól. A fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres szedése komoly emésztőrendszeri mellékhatásokat is okozhat, ezért érdemes a fájdalom helyén közvetlenül ható krémeket vagy tapaszokat kipróbálni. Milyen szempontok alapján válasszon ezek közül?

Amennyiben bizonyos kéz- vagy karmozdulatok nyomán fájdalmat érez a könyöke tájékán, nehezen tud megragadni tárgyakat, az ujjai behajlításakor, markoláskor is az alkarjába, könyökébe hasít a fájdalom, ne halogassa a teniszkönyök kezelését! Gyógyulását legjobban azzal segíti elő, ha a panaszok jelentkezése után pár nappal, de legfeljebb egy-két héttel megkezdi a konzervatív kezelést!

A gyulladás az immunrendszer reakciója a szervezetet ért fertőzésre vagy külső sérülésre, mellyel tulajdonképpen a gyógyulás folyamatát igyekszik elősegíteni, egyes esetekben mégis maga a gyulladás válik a kezelendő betegséggé. Reumatikus eredetű gyulladásos folyamatok illetve sport- és egyéb sérülések következményeként fellépő gyulladások külsőleges kezelésére számos gyulladáscsökkentő krém vény nélkül is kapható.

Krónikus vagy akut mozgásszervi elváltozások esetén is jellemző az ezeket kísérő fájdalom és a fájdalmas terület izmainak merevsége. Gyakran a fájdalomérzet elkerülése végett, a fájós terület kímélése céljából felvett helytelen testtartás állandósulása is hozzájárul az izommerevség kialakulásához, ördögi kört alakítva ki ezzel. A fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül számos izomlazító krém vény nélkül is kapható a patikákban. Az izomlazító krémek rendszeres használatával jelentősen enyhülhetnek panaszai.

A zúzódás ártalmatlan, de fájdalmas jelenség: a sérülés helye megduzzad, gyakran lilásan elszíneződik és minden érintésre érzékennyé válik. Kezelésére számos vény nélkül kapható, szintetikus hatóanyagú vagy gyógynövény kivonatokból összeállított krém kapható. Az évezredes hagyományokon, tapasztalatokon alapuló, természetes növényi készítmények vagy a klinikailag tesztelt, szintetikus úton előállított krémek enyhítik hatékonyabban a panaszokat?

Nemcsak a vállfájdalom okai lehetnek sokfélék, hanem a kezelésére ajánlott módszerek is. Mivel a fájdalmas panaszok megszüntetéséhez elengedhetetlen a vállfájdalom okainak megismerése, figyelje meg pontosan a fájdalom jelentkezésének helyét, jellegét, a panaszokat kiváltó mozdulatokat, élethelyzeteket!

Az izom hirtelen összehúzódásával és rendszerint éles fájdalommal járó izomgörcs leggyakrabban a lábikrában lép fel és az erős fájdalom gyakran pánikszerű érzéssel jár. Az izomgörcs okai között szerepelhet az izom túlterhelése, ásványianyag-hiány, érszűkület, visszértágulat és egyéb krónikus betegségek is. A vádli izomzatában sportolás közben vagy akár éjszaka jelentkező lábikra görcsöt a lábujjak finom visszafeszítésével, nyugodt masszírozó mozdulatokkal, óvatos sétával tudja oldani.

Sportolás vagy egyéb fizikai aktivitás közben, ha egy mozdulat hatására valamelyik izma hirtelen megfeszül és minden további mozdulatra fáj – azonnal hagyja abba a testmozgást! Ilyenkor az a legfontosabb, hogy elkerülje az izom túlerőltetését. Izomhúzódás esetén az izom egy szokatlanul megerőltető, rossz mozdulat nyomán összehúzódik és úgy marad. A merev izom sokkal sérülékenyebb, további feszítés hatására könnyen szakadás következhet be az izomszövetben.

Sportoljon rendszeresen! Az izomláz leginkább az alkalomszerűen, vagy legalábbis változó intenzitással sportolókat sújtja. A sokszor még a hétköznapokat is megkeserítő izomláz megszüntetése a sportszakemberek által vizsgált fontos témák közé tartozik. Rádolgozni – egészen mostanáig ez volt az izomláz enyhítésének legjobb módszere. Az újabb kutatások azonban egészen más következtetésre jutottak...

Előfordult már Önnel, hogy sportolás vagy munka közben éles fájdalom hasított a lábába vagy a megerőltető mozgás után másnap minden lépés fájdalmat okozott? Az izomfájdalom a lábban gyakran a lábizom fokozott terhelésének hatására fellépő izomlázra vezethető vissza, de sportsérülések, izomhúzódás, izomszakadás, zúzódás, rándulás illetve egyéb betegségek is állhatnak a panasz mögött.

Fogadja meg az alábbi néhány egyszerű jó tanácsot – és máris sokat megtett egészségének megőrzéséért! A megfelelően elvégzett futás előtti bemelegítés nem csak a fizikai terhelésre történő testi-lelki felkészülést jelenti. Biztosítja a sportban kitűzött céljai elérését, azt, hogy másnap, harmadnap, a jövő héten és a jövő évben is egészséges izomzattal és ízületekkel vágjon neki az edzésnek. Segíti a sportsérülések elkerülését, megelőzi az izomláz kialakulását.

Talán Ön is elhatározta már jó néhányszor, hogy mától – illetve leggyakrabban holnaptól – még sportosabb életet él. Másnap pedig nekilátott a kitűzött feladatnak: korán felkelt, előkapta a futócipőit vagy a biciklijét, csinált egy-két láblendítést, két karkörzést és már rótta is a kilométereket. Ugye eszébe sem jutott, milyen fontos lenne az edzés előtti bemelegítés? Pedig a szokatlan fizikai teljesítmény után könnyen megeshet, hogy másnap már az ágyból kikelve úgy érzi,  mintha lábai ólomból lennének, fáj minden mozdulat, szinte letaglózza az izomláz. Nem meglepő, ha ilyenkor teljesen elmegy a kedve a további testmozgástól.

Érdekelni fogja

Az izomhúzódás kezelése során legfontosabb a pihentetés

Sportolás vagy egyéb fizikai aktivitás közben, ha egy mozdulat hatására valamelyik izma…

A kellemetlen izomláz megszüntetése nem lehetetlen…

Sportoljon rendszeresen! Az izomláz leginkább az alkalomszerűen, vagy legalábbis változó…