Revalid banner 1000x250 regeneralo hajpakolas

Száraz hajból fényes, csillogó haj

A száraz haj ápolásának legfontosabb célja a haj további károsodásnak megelőzése. A hajfestés, a hajegyenesítés, a dauer, illetve a magas hőmérsékleten történő hajformázás; hajsütés, hajvasalás egyaránt szárítják a hajat. Zsírosodásra hajlamos haj esetében ezek az eljárások mértékkel alkalmazva még javíthatják is a haj megjelenését, az eredetileg is száraz haj azonban a gyakori hajszínező, hajformázó beavatkozásokra sokszor igen rosszul reagál: a hajszálak külső védőrétege megsérülhet, felrepedezhet, a töredezett haj pedig könnyen fénytelen, élettelen, kezelhetetlen szénakazallá válik.

A hajszálak néhány százalékban vízből, javarészt pedig egy élettelen, elszarusodott fehérjéből, a keratinból állnak. Szerkezeti felépítését tekintve a hajszál három rétegből épül fel: a legbelső rétegben található velőben, vagy medullában találhatóak a haj színéért felelős pigmentek, ezt veszi körül a vastagabb, fehérjéből álló középső rész, a kortex és végül következik a külső védőréteg, a kutikula. A haj rugalmasságát víztartalmának köszönheti. Amennyiben a hőkezelések vagy vegyszeres beavatkozások hatására a haj kiszárad, elveszíti hajlékonyságát. Ilyenkor a további formázások nyomán egyrészt tovább fokozódik a kiszáradás és a sérülékenység, másrészt a hajszál rugalmasságának elvesztése miatt nem formálódik, hanem töredezni kezd. A töredezett haj pedig a továbbiakban nagyon nehezen kezelhető. Megjelenése ugyan ideig-óráig javítható különböző, a hajszál külső védőrétegének helyreállítását célzó, tápláló, olajos kezelések segítségével, de mivel a sérült hajszál nem képes a regenerációra, hosszú távon általában a károsodott részek levágása jelenti az egyetlen megoldást. Ennek megelőzését szolgálja a száraz haj ápolása, illetve a száraz fejbőr kezelése a megfelelő módszerekkel.

A fejbőr kiszáradásának oka sok esetben a faggyúmirigyek elégtelen működése. A csökkent faggyútermelés miatt a hajszálakat védő faggyúréteg nem alakul ki megfelelő mértékben, ez pedig a hajszál kiszáradásához, a száraz haj kialakulásához vezet. A száraz haj ápolása során segítséget nyújthatnak az ápoló olajokban gazdag, magas lipidtartalmú hajbalzsamok, kondicionálók és pakolások is. Száraz hajra bátran válasszon sűrű, zsírosabb állagú samponokat. A szilikontartalmú samponok és kondicionálók száraz hajra jótékony hatásúak is lehetnek. A hajszálakat vékony szilikonréteggel bevonó samponok és balzsamok a vékonyszálú hajat könnyen elnehezítik, ezáltal a haj zsírosabb hatást kelt, ezért sokan kerülik a szilikont is tartalmazó hajápoló termékek használatát. A száraz haj ápolása során azonban a szilikonos védőréteg csökkentheti a hajszálak gubancolódását és a szénakazalra emlékeztető, töredezett hatást, javíthatja a frizura formázhatóságát, a picit zsírosabb jelleg pedig még előnyösebbé is teheti a száraz haj megjelenését.

A megfelelő hajpakolás száraz hajra zsíros állagú, alkalmazásának célja az elégtelen faggyútermelés miatt hiányzó védőréteg pótlása a hajszálakon. A legjobb hajpakolás száraz hajra általában olívaolajból, kókuszolajból vagy ricinusolajból, esetleg ezek keverékéből készül. Az olajos összetevők mellé kevert, vitaminokban gazdag tojássárgája még táplálóbbá és lágyabbá teheti a házi hajpakolást.

A magas hőfokú hajszárítás, hajegyenesítés, hajsütés, hajfestés, kémiai hajegyenesítés vagy göndörítés tovább rontja a száraz haj állapotát. Addig, amíg a zsíros állagú, a hiányzó lipideket pótló hajápoló termékek; regeneráló hajpakolás, hajbalzsam vagy hajvégápoló használata nem enyhíti hajának szárazságát, igyekezzen megkímélni haját a különböző hajformázó, hajszínező beavatkozásoktól is!

A száraz fejbőr okozta elváltozások közül az egyik leggyakoribb a száraz korpa megjelenése. A száraz korpa jellegzetessége, hogy míg zsíros korpa esetén a faggyúval keveredett leváló hámsejtek lemezes hámlása jellemző, addig a száraz korpa apró, lisztszerűen szálló szemcsék formájában jelentkezik. A száraz típusú korpásodás ellen a gombaellenes hatóanyagokat tartalmazó korpásodás elleni sampon rendszeres használata jelenthet segítséget, ám emellett a száraz fejbőr kezelése sem maradhat el. Utóbbira hatékony házi hajpakolás lehet a ricinusolajos hajpakolás. A ricinusolaj undecilénsavat tartalmaz, ami egy, a korpásodás elleni samponok összetevőjeként is ismert, gombaellenes hatóanyag. Sűrű olajos állaga, magas zsírsavtartalma révén a ricinusolaj hajpakolás formájában alkalmazva egyszerre nyújthat segítséget a száraz korpa tüneteinek enyhítése és a száraz fejbőr kezelése terén. Undecilénsav tartalma révén csökkentheti a korpásodás mértékét, segíthet a viszketés enyhítésében, értékes zsírsavai pedig gátolják a fejbőr kiszáradását. A lipidekben, zsírsavakban gazdag regeneráló hajpakolások a száraz hajat újra puhává, fényesen csillogóvá és könnyen kifésülhetővé teszik.

Néhány korpásodás elleni sampon gombaellenes hatóanyagai mellett növényi összetevőkkel – pl. csalánkivonattal - is segíti a száraz fejbőr normál állapotának helyreállítását és a viszketés mértékének csökkentését.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Hajregenerálás töredezett haj esetén

Egyre többet foglalkozik frizurájával, ami a legtöbbször mégis száraz, gubancos,…