Eucarbon tabletta - Természetes hashajtó hatású gyógyszer. További információ ›››

Székrekedés kezelése otthon

Amennyiben a székrekedés kezelése otthon sikeresnek bizonyul, elkerülhetővé válik a gyógyszeres kezelés, vagy ami súlyosabb esetben bekövetkezhet, az orvosi beavatkozás.

A székrekedés kezelése otthon rostdús ételek, zabkorpa, zabpehely, gabonák illetve sok gyümölcs rendszeres fogyasztásával javasolt. A gyümölcsök közül a szilva illetve a belőle készült lekvár közismert székletlazító. A vízben oldódó rostok, a pektinek elősegítik a hasznos bélbaktériumok szaporodását, javítva ezzel az emésztés hatékonyságát, elősegítik a könnyebb székletürítést. A vízben oldhatatlan rostok, a lignin és a cellulóz a székletbe beépülve növelik annak mennyiségét. A szorulásos panaszok elkerülésének érdekében javasolt a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása. Bizonyos gyógyvizek, illetve koffeintartalma miatt a kávé is jótékony hatású lehet. A székrekedéssel küzdő betegeknek étkezés után ajánlott a WC használata, mivel a gyomor telítettsége beindítja a vastagbél mozgását, ez pedig kiválthatja a székletürítést. Ezt a jelenséget, amely az étkezés után érzett székelési ingert is okozza, gasztro-kolikus reflexnek nevezzük.

Kiváló hatást érhetünk el gyógynövény tartalmú szerekkel (pl. Eucarbon). Az Eucarbon két, hashajtó hatású gyógynövény, a szennalevél és a rebarbaragyökér mellett fertőtlenítő hatású ként és méregtelenítő hatású növényi szenet tartalmazó készítmény.

Amennyiben a székrekedés kezelése otthon a megnövelt fizikai aktivitás, megfelelő rost- és folyadékbevitel és a gyógynövénykészítmények alkalmazása mellett sem sikeres, végbélkúpok (pl. biszakodil vagy glicerin kúp) segíthetik a széklet lazítását és távozását. A végbélben elakadó széklet mechanikusan (kézzel) történő kiszedése után gyakran beöntéssel (pl. glicerines klizma) segítik elő a vastagbél beljebb eső részein is a széklet lazítását illetve kiürülését.

A beöntésként alkalmazott vízben oldódó kontrasztanyag alkalmazása esetén a székrekedést okozó esetleges bélelzáródás is feltárható illetve a vizsgálat során a bélfal sérülése miatt a hasüregbe kerülő kontrasztanyag könnyebben szívódik fel, csökkentve ezzel a lehetséges szövődmények kockázatát.

Végső soron a vastagbél alsó részeiben elakadt széklet távozását száloptikás műszerekkel (kolonoszkóp, szigmoidoszkóp) segíthetik elő. A vastagbél teljes kiürítésének érdekében a beavatkozás után néhány napig polietilén-glikolt (PEG) tartalmazó folyadékot illetve langyos vizes beöntést kap a beteg. A továbbiakban a székrekedés megelőzésére laktulóz, szorbitol vagy elektrolit-mentes PEG tartalmú italt alkalmaznak, melyeknek mindennapi fogyasztása elősegíti a mindennapos normál székletürítést. Amennyiben ezekkel az italokkal sem sikerül elérni a mindennapos székletürítést, és két napon át újra székrekedést tapasztal a beteg, végbélkúpok vagy klizmák használatára kerülhet sor.

A székrekedés kezelése otthon történhet a fenékizmok adott módszer szerinti edzésével. Az úgynevezett biofeedback tréninggel megtanulható a székelés módjának fizikai megváltoztatása, amely nemcsak a felnőttek, de gyerekek számára is megoldást jelenthet a székrekedés leküzdésében.

Érdekelni fogja

Aranyér

Az aranyeres panaszok közül leggyakoribb a végbél környéki viszketés, végbéltáji…

A székrekedés tünetei

A székrekedés az egyik legtöbbször előforduló emésztőrendszeri panasz. A nem rendszeres…