Eucarbon tabletta - Természetes hashajtó hatású gyógyszer. További információ ›››

A székrekedés tünetei

A székrekedés az egyik legtöbbször előforduló emésztőrendszeri panasz. A nem rendszeres illetve nehéz székletürítés a krónikus székrekedés tünetei.

Székrekedésről általában akkor beszélünk, ha a korábbi székletürítési szokások megváltozása következtében a beteg túl kemény székletre, túl kevés, ritkán vagy nem rendszeresen jelentkező, nehezen távozó székletre panaszkodik. Mivel a székletürítés gyakorisága és a széklet általában vett állaga mindenkinél más és más, a székrekedéses panaszok is nehezen egységesíthetők. Angolszász besorolás szerint, amennyiben valakinek hetente egyszer-kétszer, esetleg ennél is ritkábban van széklete, akkor székrekedése van. Miután azonban vannak emberek, akiknél szinte egész életükben csak heti néhány alkalommal jelentkezik a székletürítés, de nincsenek ezzel kapcsolatos panaszaik, ez a meghatározás mégsem kielégítő. A székrekedés diagnózisában figyelembe veszik még az ürítés nehezítettségét, illetve a székleürítés után esetleg továbbra is fennálló ki nem ürültség érzést. Ezeket a székletürítés gyakoriságával összevetve a nemzetközi szakirodalom a következő osztályozás szerint definiálja a székrekedést:

• A/1. A székletürítések legalább 25%-ánál nehézségek jelentkeznek, erőlködéssel távozik csak a széklet
• A/2. A székletürítések legalább 25 %-ánál bogyós vagy kemény a széklet
• A/3. A székletürítések legalább 25 %-ánál fennmarad a ki nem ürültség érzés
• A/4. A székletürítések legalább 25 %-ánál a beteg úgy érzi, hogy a kiürülést a végbélben vagy a végbélnyílásnál szűkület vagy elzáródás akadályozza
• A/5. A székletürítések legalább 25 %-ánál mechanikusan is segíteni kell a széklet távozását – ez lehet a gát környékének külső nyomása vagy a széklet ujjal történő eltávolítása a végbélből
• A/6. A székletürítés hetente egy-két alkalommal, vagy ennél is ritkábban történik meg
• B. A székletürítés csak hashajtók segítségével történik meg
• C. Nem állítható fel az irritábilis bél szindróma (IBS) diagnózisa

A székrekedés tünetei jelentkezhetnek bizonyos gyógyszerek szedése, különböző anyagcsere betegségek, például cukorbetegség, a pajzsmirigy elégtelen működése, nehézfém mérgezés, a szervezet megemelkedett kalcium szintje, egyes ideggyógyászati kórképek, valamint emésztőrendszeri betegségek, mint amilyen az irritábilis bél szindróma (IBS), de akár bélelzáródás esetén is. Konkrét kiváltó oka a vastagbél funkcionális zavara, azaz mozgásának renyhesége.

A tartósan fennálló székrekedéses állapot aranyér kialakulását, vagy akár a végbél berepedését is okozhatja. A székrekedés legsúlyosabb formáiban az is előfordulhat, hogy a széklet a vastagbélbe szorul (impaktáció) és a végbélből történő eltávolításához fizikai beavatkozásra van szükség.

A lakosság közel 15%-át, közülük is inkább a nőket és inkább az idősebbeket érintik a székrekedés tünetei. Az elégtelen folyadékbevitel és a mozgásszegény életmód kifejezetten segíti a székrekedés kialakulását. Ebből következően a székrekedés tünetei enyhíthetők napi 2-3 liter folyadék elfogyasztásával, rendszeres testmozgással és rostokban bővelkedő étrend bevezetésével. Különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények is hatékonyan enyhíthetik a székrekedéssel küzdők panaszait. Amennyiben a székrekedés tünetei súlyosak, felmerülhet a műtéti beavatkozás szükségessége is.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Aranyér

Az aranyeres panaszok közül leggyakoribb a végbél környéki viszketés, végbéltáji…

Hashajtó gyerekeknek

Akut vagy krónikus székrekedéses panaszok esetén femerül a kérdés, hogy alkalmazható-e…