Eucarbon tabletta - Természetes hashajtó hatású gyógyszer. További információ ›››

Szorulás okai

A szorulás okai között a vastagbél mozgásának renyhesége, illetve a széklet vastagbélen történő áthaladási idejének (colon-tranzit idő) megnövekedése is szerepel.

A székrekedéses panaszokkal küzdők között vannak olyanok, akik ismeretlen okból szinte gyerekkoruk óta tapasztalják a vastagbél lassú működése következtében fennálló tüneteket (habituális obstipáció), de akár normális bélműködés és széklet-áthaladási idő esetén is jelentkezhet székrekedés.

A szorulás okai másoknál olyan kórképek, megváltozott hasüregi viszonyok (pl. terhesség) melyek miatt székrekedés alakulhat ki.

  • A szorulás okai közé tartozhat a székrekedéses IBS fennállása, az irritábilis bél szindróma székrekedéses típusában szenvedő pácienseknél ez a legjellemzőbb panasz.
  • Ideggyógyászati betegségekben, vagy bizonyos anyagcsere betegségekben is felléphet a vastagbél beidegzési zavaraiból eredő bélmozgás csökkenés és a székrekedés. Ezek közé tartozik a Parkinson-kór, a Chagas-kór, az intesztinális pszeudoobstrukció, a cukorbetegség okozta neuropátia, az autonóm neuropátia, a szklerózis multiplex, a Hirschprung-kór vagy a gerincvelő sérülés.
  • Bizonyos anyagcsere betegségekben, nem ideggyógyászati kórképek esetén is megjelenhet a lassú bélmozgás és a széklet-áthaladási idő megnövekedése miatt bekövetkező székrekedés. Ide tartozik az agyalapi mirigy működésének zavara (panhypopituitarismus), az anorexia nervosa, a szisztémás szklerózis, a miotóniás disztrófia, a pajzsmirigy elégtelen működése (hypothyreosis), a magas szérum kalcium szint (hypercalcaemia) és az alacsony szérum kálium szint (hypokalaemia).
  • Diszszinergiás székrekedésnek nevezzük azt az állapotot, amikor a székletürítés folyamatában részt vevő izmok működésének sorrendje borul fel. Az ilyen típusú székrekedést okozó funkcionális zavar kiváltó oka ismeretlen.
  • Bizonyos gyógyszerek maguk is lehetnek a szorulás okai, például fájdalomcsillapítók, ópiátok, antidepresszánsok, antihisztaminok, görcsoldók, antipszichotikus gyógyszerek, ganglion-gátlók, vinca-alkaloidok, vérnyomáscsökkentők, kalciumcsatorna-blokkolók, szerotonin 5HT3 receptor blokkolók, antikolinerg szerek, bárium-, alumínium- és vastartalmú szerek, amennyiben szedésük mellett a székrekedés, mint mellékhatás jelentkezik.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A székrekedés tünetei

A székrekedés az egyik legtöbbször előforduló emésztőrendszeri panasz. A nem rendszeres…

Székrekedés kezelése otthon

Amennyiben a székrekedés kezelése otthon sikeresnek bizonyul, elkerülhetővé válik a…