Kisgyermekeknél gyakori, de felnőtteknél is előforduló jelenség a nagy nyári melegben apró pöttyökkel, kipirosodó bőrrel jelentkező melegkiütés (miliaria). A melegkiütés a nagyfokú izzadásnak kitett területeken, jellemzően inkább a felsőtesten, a mellkason vagy a háton illetve a hajlatokban; a hónaljban, a combok belső oldalán vagy a mellek alatt megjelenő apró, pattanásszerű hólyagok sokasága.

A csalánkiütés vörös udvarral körülvett, középen halványabb színű, 1-10 cm nagyságú, viszkető duzzanat a bőrön, melynek megjelenése általában valamilyen allergiás reakció jele. Az allergia kiváltó oka lehet rovarcsípés vagy az elfogyasztott élelmiszerekkel, gyógyszerekkel szemben fennálló érzékenység, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a csalánkiütések megjelenésének oka nem azonosítható.

A méhcsípés, darázscsípés körül keletkező vörös duzzanat és a viszkető érzés a szervezet normál reakciója a csípés alkalmával a bőr alá kerülő méreganyagokra. Az emberi test védekező mechanizmusa indítja be a szervezetben a hisztamin nevű anyag termelését. A felszabaduló hisztamin egyik hatása a csípés környéki hajszálerek kitágítása. A tágabb hajszálereken keresztül a méreganyagot semlegesítő antitestek gyorsabban jutnak a véráramban a csípés helyére. A rovarcsípés kezelése – különösen a darázscsípés kezelése illetve a méhcsípés kezelése – során az egyik fontos lépés a hajszálerek kitágulása miatt fellépő piros duzzanat méretének és a göböcske viszketésének csökkentése.

Önnek is ismerős az az érzés, amikor egy rovarcsípés, kiütés vagy egyéb bőrsérülés miatt bőre kibírhatatlanul viszket és úgy érzi, egyedül egy kiadós megvakarás hozhatna enyhülést? Megesett már, hogy ilyenkor jólesően, alaposan megvakarta a piros duzzanatot, ami ettől még nagyobb, még vörösebb lett és még jobban viszketett? Esetleg ki is sebesedett a vakarástól? A szúnyogcsípés, rovarcsípés, csalánkiütés, napégés vagy a bőr nagyfokú kiszáradása miatt fellépő, tűrhetetlen viszketés ellen létezik megoldás! Viszketés elleni krém alkalmazásával hatékonyan csökkentheti a kellemetlen panaszokat.