A rovarcsípés kezelése

A méhcsípés, darázscsípés körül keletkező vörös duzzanat és a viszkető érzés a szervezet normál reakciója a csípés alkalmával a bőr alá kerülő méreganyagokra. Az emberi test védekező mechanizmusa indítja be a szervezetben a hisztamin nevű anyag termelését. A felszabaduló hisztamin egyik hatása a csípés környéki hajszálerek kitágítása. A tágabb hajszálereken keresztül a méreganyagot semlegesítő antitestek gyorsabban jutnak a véráramban a csípés helyére. A rovarcsípés kezelése – különösen a darázscsípés kezelése illetve a méhcsípés kezelése – során az egyik fontos lépés a hajszálerek kitágulása miatt fellépő piros duzzanat méretének és a göböcske viszketésének csökkentése.

A viszketés kezelése antihisztamin tartalmú krémek alkalmazásával vagy a helyi gyulladást és a bőr irritációját csökkentő bőrnyugtató gyógynövény kivonatokat tartalmazó krémmel lehetséges. A népgyógyászati tapasztalatok alapján a kamilla, az aprócsalán és a körömvirág a viszketés elleni krémek leggyakoribb hatóanyagai, az aloe vera kivonat pedig inkább a hámsérült bőr felszíni regenerációját segíti elő. Azonnali hűsítő hatása miatt a mentol a viszketés ellen, csalánkiütés ellen ajánlott patikai rázókeverékeknek is közismert összetevője. A mentol párolgása hűsítő érzést kelt a bőrön, mellyel hatékonyan képes csökkenteni a viszketéses panaszokat. A viszketés kezelése során érdemes tehát a bőrnyugtató, bőrirritációt csökkentő hatóanyagok mellett mentolt is tartalmazó kenőcsöt választani. (pl. Calmiderm krém)

A rovarcsípés kezelése

A csípés kezelése viszketés elleni krém segítségével legtöbbször eredményesnek bizonyul, ám ha a rovarcsípés után több testrészén, nagy területen tapasztalja duzzanatok, csalánkiütések megjelenését, a rovarcsípés kezelése orvosi segítséget igényel. Ilyen esetekben a rovarcsípés kezelése során antihisztamin, testszerte jelentkező allergiás bőrtünetek bekövetkezésekor kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekre lehet szükség. Amennyiben – legtöbbször nem sokkal a csípést követően – nehézlégzést, fulladást, hányást, hasmenést, szédülést tapasztal, szívverése felgyorsul, zavarttá válik, esetleg eszméletvesztés is bekövetkezik, azonnal forduljon orvoshoz! Ez egy súlyos allergiás reakció, melynek jelentkezésekor a rovarcsípés kezelése azonnali orvosi ellátást igényel.

A méhekre jellemző tömeges méhcsípés az érintett testrészeken gyakorta komoly duzzanatot okoz. Amennyiben a méhkas felbolydulása révén bekövetkező tömeges csípés éri, a méhcsípés kezelése – különösen a fej és a nyak területén – szintén mielőbbi orvosi szakértelmet kíván.

A darázscsípés kezelése a sokakat érintő darázscsípés allergia miatt igényel odafigyelést. Ha a darázscsípés után valaha nehézlégzés, fulladás, ájulás, zavartság vagy testszerte kialakuló viszketés, duzzanat jelentkezett Önnél, a kezelőorvosa által előírt, a darázscsípésre adott allergiás reakció megelőzésére szolgáló gyógyszereket – antihisztamin tablettát, szükség esetén adrenalin injekciót – mindig tartsa magánál!

A bolhacsípés kezelése során a viszketés enyhítésénél is fontosabb a csípést okozó élősködők forrásának felkutatása. Háziállatait kezelje rendszeresen bolhairtó szerrel, különösen abban az esetben, ha kedvence a lakásban és a kertben egyaránt előfordul. A bolhacsípés legtöbbször a boka környékén, vagy a lábszáron megjelenő apró, viszkető kis göbökről, illetve a jellegzetes ugráló élősködő jelenlétéről ismerhető fel. A bolhacsípés kezelése során is javasolt a viszketésre krém alkalmazása, ezzel elkerülheti a vakarózás miatt esetlegesen bekövetkező felülfertőződést is.

Az ágyi poloska csípés kezelése során is a poloska élőhelyének, az ágynak és a matracnak a fertőtlenítése a legfontosabb. Az ágyi poloska csípés kezelése házilag az ágykeret illetve a hálószoba fertőtlenítővel történő lemosásával lehetséges, de a nem lemosható fekvőfelületek, matracok kezelése a szokásos takarítási módszerekkel sokszor nehezen megoldható. Amennyiben a házi fertőtlenítés után is talál még magán csípéseket, illetve az ágyban még fellelhetők az élősködők, bízza inkább az erre szakosodott vállalkozásokra a kártevők teljes eltávolítását. Az ágyi poloska csípés kezelése házilag szintén viszketés elleni krém segítségével a legegyszerűbb, ám az ágyi poloska elszaporodása esetén a legfontosabb a rovarok eltávolítása az ágy illetve a lakás területéről. Az ágyi poloska okozta panaszok jellegzetessége, hogy a csípések reggel, alvás után jelentkeznek.

A pókcsípés kezelése általában szintén a bőrviszketés ellen leghatékonyabb krém alkalmazását jelenti. Szerencsére Magyarországon nem élnek olyan pókfajok, melyeknek csípése akár halálos is lehet. A pókcsípés kezelése során is jótékony hatású lehet a viszketésre krém alkalmazása, melynek segítségével a duzzanat és a viszketés a legtöbb esetben néhány nap alatt panaszmentesen gyógyul.

A szúnyogcsípés kezelése

Vízparti nyaraláskor, erdei kirándulások alkalmával vagy egy nyáresti kerti parti során sokak kikapcsolódását keserítik meg a szúnyogok. A szúnyogcsípés kezelése különösen a kisgyerekek illetve a csípésre érzékenyek esetében kiemelt fontosságú. A gyerekeket – feltehetően vékony bőrük miatt – a szúnyogok közismerten jobban kedvelik, ráadásul gyermekkorban sokszor alakul ki a szúnyogcsípéssel szemben enyhe allergiás reakció. Ilyenkor a csípés helye a szokásosnál is jobban megduzzad, nagyon viszket és mivel a gyerekek még nem tudnak uralkodni magukon, a csípéseket sokszor véresre vakarják. A gyermeknél ezért a viszketésre krém alkalmazása feltétlenül javasolt.

A köztudatban elterjedt tévhittel ellentétben, mely szerint a szúnyog táplálkozik az emberi vérrel, az igazság az, hogy az emberi vérben található vas és fehérjék a nőstény szúnyog petéinek fejlődéséhez szükségesek. Ez az oka annak, hogy csak a nőstény szúnyog csíp. A csípést követően a szúnyog nyálából a vér gyors alvadását gátló anyag kerül a véráramba. A szervezetnek erre az idegen anyagra adott természetes védekező reakciója a szúnyogcsípés nyomán keletkező viszkető, piros duzzanat. Normál esetben a viszketés néhány nap alatt elmúlik, addig azonban – különösen akkor, ha csapatostól támadó szúnyogoknak volt kitéve és nem egy, hanem számos kisebb-nagyobb viszkető csípés tarkítja végtagjait – nemcsak nagyon kellemetlen érzés, de a vakargatás révén a csípések felszínén keletkező sebek el is fertőződhetnek. A szúnyogcsípés kezelése ezért elsősorban a viszketés csökkentésére irányul. A felülfertőződés illetve az ellenállhatatlanul viszkető érzés a megfelelő viszketés elleni krém segítségével elkerülhető.

De miért viszket a szúnyogcsípés jobban, ha megvakarja az ember? Egyszerűen azért, mert ilyenkor az irritáció fokozódik, így a szervezet védekező mechanizmusai egy fokozattal feljebb kapcsolnak: még több hisztamin szabadul fel, hogy a vérerek kitágítása révén még több, az idegen anyagot ártalmatlanító antitestnek adjon helyet a csípés helyén. Ezáltal persze a duzzanat még nagyobb lesz, még vörösebbé váli a csípés helye és még jobban viszket, mint a vakarás előtt. A viszketés elleni krém használata tehát sokkal jobb megoldás a szúnyogcsípés kezelése során, mint a vakargatás!

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Viszketés ellen mi a legjobb megoldás?

Önnek is ismerős az az érzés, amikor egy rovarcsípés, kiütés vagy egyéb bőrsérülés miatt…

Csalánkiütés kezelése

A csalánkiütés vörös udvarral körülvett, középen halványabb színű, 1-10 cm nagyságú,…