Csalánkiütés kezelése

A csalánkiütés vörös udvarral körülvett, középen halványabb színű, 1-10 cm nagyságú, viszkető duzzanat a bőrön, melynek megjelenése általában valamilyen allergiás reakció jele. Az allergia kiváltó oka lehet rovarcsípés vagy az elfogyasztott élelmiszerekkel, gyógyszerekkel szemben fennálló érzékenység, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a csalánkiütések megjelenésének oka nem azonosítható.

Gyerekeknél sokszor egy-egy vírusfertőzés, kezdődő betegség jele is lehet a gyorsan múló csalánkiütés. A csalánkiütésre jellemző, hogy nem egyesével, hanem általában csoportosan alakul ki a bőrön, ilyenkor némely kiütések órákon belül elmúlnak, de újak is keletkezhetnek közben. Elhelyezkedésük gyakorta szimmetrikus, pl. mindkét karon, vagy mindkét lábon is láthatók. A csalánkiütések allergiás reakció tünetei, melyeknek megjelenését a szervezetbe kerülő allergén összetevő hatására felszabaduló hisztamin okozza. A vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú gyógyszerek ezért hatékonyak lehetnek a csalánkiütés kezelése során.

A csalánkiütés okozta panaszok közül a legjellemzőbb a bőrviszketés. Enyhe lefolyású, magától gyógyuló esetekben a csalánkiütés kezelése házilag a viszketés enyhítésére összpontosul. A viszketés ellen szintén antihisztamin krém vagy természetes, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású növényi kivonatokat tartalmazó krém alkalmazása javasolt. Súlyos esetekben, amikor a csalánkiütések testszerte jelentkeznek, vagy az érintett testrészen – különösen, a fej és az arc területén – a duzzanat mértéke jelentős, a csalánkiütés kezelése házilag már nem elegendő, a tünetek mielőbbi csökkentése illetve esetleges további allergiás reakciók megelőzése orvosi beavatkozást igényel. A csalánkiütés kezelése ilyenkor vényköteles, antihisztamin, illetve a súlyosság mértékétől függően kortikoszteroid tartalmú gyógyszerekkel történik.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

Viszketés ellen mi a legjobb megoldás?

Önnek is ismerős az az érzés, amikor egy rovarcsípés, kiütés vagy egyéb bőrsérülés miatt…

A rovarcsípés kezelése

A méhcsípés, darázscsípés körül keletkező vörös duzzanat és a viszkető érzés a szervezet…