Melegkiütés kezelése

Kisgyermekeknél gyakori, de felnőtteknél is előforduló jelenség a nagy nyári melegben apró pöttyökkel, kipirosodó bőrrel jelentkező melegkiütés (miliaria). A melegkiütés a nagyfokú izzadásnak kitett területeken, jellemzően inkább a felsőtesten, a mellkason vagy a háton illetve a hajlatokban; a hónaljban, a combok belső oldalán vagy a mellek alatt megjelenő apró, pattanásszerű hólyagok sokasága.

Kialakulásának oka általában a nagy melegben ruhával fedett testrészen az izzadság elpárolgásának akadályozottsága. A fokozott izzadás mellett kialakuló páradús környezetben eltömődő verejtékmirigyek bőrfelszíni kivezető nyílásainak helyén jelennek meg a pici hólyagocskák. A melegkiütés kezelése enyhébb esetekben nem igényel különösebb beavatkozást, mert a hólyagok maguktól, kisebb érintésre, húzódásra is felfakadnak, ezáltal a verejtékmirigyek kivezető nyílása újra felszínre kerül, ami lehetővé teszi, hogy meginduljon a normál verejtékezés. 

Ha a melegkiütések helyén a bőr kipirosodik és viszketni kezd, a melegkiütés gyulladásos formája okozza a panaszokat. A melegkiütés kezelése ezekben az esetekben elsődlegesen az okok megszüntetésére, azaz az izzadás mértékének csökkentésére illetve megfelelően szellőző ruházat biztosítására irányul, ezen felül azonban fontos a viszketés és a gyulladás csökkentése is. A viszketésre krém alkalmazása ajánlott, azonban érdemes olyan terméket választani, amely a viszketés csökkentése mellett hatékonyan enyhíti a bőr gyulladásos tüneteit is. A gyógynövénykivonatokat, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő kamillát, aloe verát, körömvirágot, levendulát, aprócsalánt, hűsítő mentolt  tartalmazó viszketés elleni krémek segítségével a melegkiütés kezelése a verejtékmirigyek gyulladásával, viszketéssel járó esetekben is hatékony lehet.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A rovarcsípés kezelése

A méhcsípés, darázscsípés körül keletkező vörös duzzanat és a viszkető érzés a szervezet…

Viszketés ellen mi a legjobb megoldás?

Önnek is ismerős az az érzés, amikor egy rovarcsípés, kiütés vagy egyéb bőrsérülés miatt…