Revalid banner 1000x250 proteintartalmu es korpasodaselleni sampon

Hajproblémák és samponok: zsíros haj, korpás haj, töredezett haj, száraz haj ápolása

Az Ön hajának színe, állaga, vastagsága, mennyisége egyedülálló! Vagyis nincs két „hajszálra egyforma” haj. Hajának jellemzőit a genetikai adottságokon túl a külső környezeti hatások, az Ön életmódja, táplálkozási, tisztálkodási, hajápolási szokásai teszik egyedivé. A legjobb sampon kiválasztása tehát mindig az Ön hajtípusától, elvárásaitól, és egyéni tapasztalataitól függ, léteznek azonban bizonyos összetevők, amelyek elősegítik a különböző hajproblémák megoldását.

A legjobb sampon zsíros hajra:

A gyorsan zsírosodó haj általában vékonyszálú, bár a zsírosodás sokszor nem is fokozott mértékű ezekben az esetekben. A vékonyszálú haj, amely frissen mosva puha és selymes, jellegéből adódóan sokkal hamarabb összeesik, lelapul a természetes faggyútermelés hatására. A zsírosodás az erős szálú vagy göndör hajon kevésbé zavaró, mivel a haj tartása tovább megmarad, nem olyan nagy a különbség a frissen mosott és a néhány napos, kissé már zsíros haj állaga között, mint a vékonyszálú haj esetén. A zsíros haj oka általában a fejbőr faggyúmirigyeinek fokozott működése. A bőr zsírosságát adó faggyú a hajszálakat elnehezíti, a haj lelapul, csillog, csatakos hatást kelt. A közhiedelemmel ellentétben a gyorsan zsírosodó haj szükségesnél ritkább mosása nem csökkenti a fejbőr faggyútermelését. A legjobb sampon zsíros hajra gyenge, kevés tisztító anyagot tartalmaz, gyakori használat mellett is kíméli a fejbőrt. A növényi összetevők közül a bojtorján tartalmú samponok és hajszeszek segítségére lehetnek a zsíros haj kezelésében. Ha az Ön haja is zsírosodásra hajlamos, kerülje a balzsamot is tartalmazó, a hajtincseket elnehezítő 2:1 samponokat! Tartson viszont otthon száraz sampont szükség esetére! A gyorsan zsírosodó haj gyakori mosást igényel, amire sajnos nem minden reggel van idő. A zsírosodásra hajlamos, vékonyszálú haj viszont a nap végére sokszor vállalhatatlan látványt nyújt, amennyiben reggel idő hiányában elmaradt a hajmosás. Ezeken a reggeleken a száraz sampon pótolhatatlan lehet! Sötétebb hajúaknak problémát jelenthet, ha a száraz sampont nem sikerül teljesen kikefélni a hajból és a fehér por maradványai meglátszanak a sötét hajszálak között. Szerencsére a száraz sampon nyújtotta gyorssegélyre általában a vékonyszálú, világos haj szorul rá jobban, amelynek szálai között a samponmaradványok kevéssé észrevehetők.

A legjobb sampon korpás hajra:

A korpásodás leggyakoribb oka a szeborrheás dermatitisz (ekcéma), melynek jellemzői:

  1. túlzott mértékű faggyútermelés
  2. apró gyulladásos gócok a fejbőrön, melyek piros foltok formájában láthatóak
  3. az ember normál bőrflórájához tartozó Malassezia gomba túlzott elszaporodása.

Ezeknek a változásoknak a hatására a hámsejtek túl korán elpusztulnak, a faggyúval együtt összecsomósodnak és leválnak.

A recept nélkül is kapható korpa ellenes szereknek a következő hatásaik vannak:

  1. feloldják a korpát (keratolytikum),
  2. csökkentik a túlzott mértékű faggyútermelést (antiszeborrheás hatás),
  3. gátolják a korpásodást okozó gomba növekedését és szaporodását (antimykotikum).

A korpás haj kezelésére kifejlesztett samponok leggyakoribb gombaellenes összetevői:

  • pirokton-olamin
  • undecilénsav
  • ketokonazol
  • kátrány és cink

A korpás fejbőr illetve a korpás haj kezelése során a korpásodás elleni sampon használatára sokszor a korpamentes állapot fenntartása érdekében is szükség lehet. A növényi összetevők közül a csalánlevél-kivonat nyugtatja a viszkető vagy enyhén gyulladt fejbőrt.

A töredezett haj ápolása:

A hajszál külső hámrétege a kutikula, ezen a sejtek zsindelyszerűen egymásra simulva helyezkednek el. Külső mechanikai sérüléstől – gyakori vegyszeres vagy hőkezelés; dauer, hajfestés, hajvasalás, stb. - ezek a sejtek szétnyílnak és a hajszál érdes tapintásúvá, szárazzá, töredezetté válik. A töredezett haj ápolása nem igényel különleges sampont, a jó minőségű, lipidekkel, hajápoló olajokkal gazdagított balzsam alkalmazása a hajvégeken viszont elősegítheti a sérült hámsejtek egymásra tapadását. A ricinusolajos hajpakolás töredezett hajra puhává és fényessé teszi az érdes tapintású hajszálakat. A zsíros, olajos alapú hajápoló termékek használata azonban a töredezett haj ápolása során csak átmeneti megoldást jelent. A sérült hajvégek nem képesek a regenerációra, a hajápolók lesimítják, de nem állítják helyre a sérült hámsejteket. A töredezett haj sérült hajvégeit előbb-utóbb le kell vágni, és a megmaradó egészséges hajszálakat óvni kell a túlzott mértékű vegyszeres vagy hőkezeléstől.

A száraz haj ápolása:

Az elégtelen faggyútermelés vagy túlzott hajformázás eredményeként a hajszálak elveszíthetik nedvességtartalmukat. A haj ilyen esetekben érdes tapintásúvá, kócossá válik, megkopik fénye és selymessége. A száraz fejbőr viszkethet is. A lisztszerűen szálló száraz korpa megjelenése is a száraz fejbőr tünete lehet. A száraz hajra is enyhe, alacsony tisztítóanyag tartalmú sampon alkalmazása javasolt. Használjon bőrápoló olajokban – pl. jojobaolajban, argánolajban vagy ricinusolajban – gazdag kondicionáló, hajvégápoló terméket hajmosás után, és amennyire csak lehet, kerülje a hajat magas hőfokú szárítással vagy vegyszerrel kezelő hajformázó eljárásokat, pl. a hajfestést, dauert, hajvasalást. A lipidekben gazdag regeneráló hajpakolások illetve a ricinusolaj hajpakolás formájában szintén jótékony hatású lehet. Szárítsa haját a napon vagy alacsony hőfokon. A száraz haj ápolása során a hajformázáshoz ajánlott hővédő spray alkalmazása is csak az egészséges tincsek újranövekedése után, az újbóli kiszáradás megelőzése céljából ajánlott.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

A zsíros haj ápolása

A gyorsan zsírosodó haj sokak számára mindennapi gondot jelent. A zsíros haj ápolására…

A zsíros haj és a hajmosás

A zsíros haj gondozása kapcsán gyakori tévhit, hogy a gyorsan zsírosodó haj túl gyakori…