Perskindol Active Classic banner 1000x250 zuzodasra

Zúzódásra krém – hatékonyak-e a gyógynövénykivonatok?

A zúzódás ártalmatlan, de fájdalmas jelenség: a sérülés helye megduzzad, gyakran lilásan elszíneződik és minden érintésre érzékennyé válik. Kezelésére számos vény nélkül kapható, szintetikus hatóanyagú vagy gyógynövény kivonatokból összeállított krém kapható. Az évezredes hagyományokon, tapasztalatokon alapuló, természetes növényi készítmények vagy a klinikailag tesztelt, szintetikus úton előállított krémek enyhítik hatékonyabban a panaszokat?

A zúzódás okai

Zúzódás leggyakrabban sportsérülések és balesetek nyomán alakul ki, ütközések vagy esések következtében. Kisgyerekek gyakori sérülése lehet, amikor a gyermek még sokszor elesik vagy nekiszalad valaminek, illetve idősebb korban kisebb ütközések nyomán is kialakulhat a bőr elvékonyodása miatt. A zúzódás ártalmatlan, de fájdalmas jelenség: a sérülés helye megduzzad, mert az ütés vagy ütközés következményeként a bőr alatti hajszálerek repedéseiből vér szivárog a szövetek közé, emiatt az érintett terület lilás elszíneződése is gyakran bekövetkezik

A zúzódás kezelése

A kezelés célja a fájdalomcsillapítás, a duzzanat illetve a véraláfutás csökkentése, a mielőbbi regeneráció elősegítése. Esésnél jellegzetes sérülés lehet a védekezésül előretámasztott kézfejek, karok, tenyér véraláfutásos zúzódása. Ilyen típusú sérülések esetén még fontosabbá válik a mielőbbi gyógyulás.

A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tabletták helyett az izmokat, csontokat, ízületeket nem komolyan érintő sérülésre, enyhe zúzódásra krém javasolt.

Zúzódásra krém

A zúzódásra ajánlott krémek alapvetően két csoportra oszthatók: a szintetikus úton előállított, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket tartalmazó gyógyszeripari készítményekre, és a hagyományos népi gyógyászati tapasztalatokon alapuló gyógynövény alapú termékekre.

A zúzódásra jellemző vérömleny felszívódását segítik a heparin tartalmú (pl. Lioton) vagy a vadgesztenye kivonatot tartalmazó – általában visszérbetegség kezelése kapcsán közismert – krémek.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő krémek jellemző hatóanyagai egyebek mellett a diclofenac (pl. Voltaren Emulgél, Flector gél), az etofenamát (pl. Rheumon Forte Gél, Activon Extra Gél), a dietilamin-szalicilát (pl. Reparil gél), az aceklofenák (pl. Aflamin krém), az ibuprofen (pl. Algoflex Dolo gél).

A megfelelően kiválasztott gyógynövénykészítmények ezzel szemben kombinált összetételük révén egyszerre nemcsak gyulladáscsökkentő, de a keringést élénkítő, a fájdalmas bőrfelületet kellemesen hűsítő, lazító, a bőrt ápoló, a véraláfutás felszívódását elősegítő hatóanyagokat is tartalmaznak.

A legismertebb, zúzódásra is alkalmazott gyógynövények a vadgesztenye, az árnika, az orvosi somkóró illetve a fekete nadálytő (pl. Biomed illetve Naturland árnika krém, fekete nadálytő krém, vadgesztenye krém), de számos egyéb növényi hatóanyag is létezik a sportsérülések hatékony kezelésére.

A szintetikus úton előállított gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémek mellett elérhetőek a természetes anyagok is: a metil-szalicilát tartalmú gyógynövények – ezek közé tartozik a kúszó fajdbogyó (pl. Perskindol Active Classic Gél) és az ibolya. Ezek a készítmények egyszerre csökkentik a gyulladást és segítik a zúzódásra jellemző fájdalom csillapítását.

A helyi keringést fokozó gyógynövények – rozmaring, fenyőtű-olaj, levendula-olaj - a sérült terület mikrokeringésének élénkítésével segítik a gyorsabb regenerációt.

A gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagok – narancsolaj, bergamott olaj, kamilla, aloe vera, körömvirág, kakukkfű, kúszó fajdbogyó-olaj vagy télizöld-olaj – nemcsak a bőrfelület gyulladásos tüneteit enyhítik, de a szövetek közé hatolva is elősegítik a zúzódásos sérülések mielőbbi gyógyulását.

A fájdalomérzet csillapításához, a duzzanat és a véraláfutás mértékének csökkentéséhez járulnak hozzá a hűtő hatású sportkrémek (pl. Perskindol Active Cool Gél, dr. Kelen Sport Ice Gél). Mind a szintetikus úton előállított, mind a gyógynövény alapú hűsítő krémek gyakori hatóanyaga a mentol és a kámfor, melyek párolgásukkal hűsítő érzést okozva fejtik ki hatásukat.

Drogériákban is kapható zúzódásra krém, többek között a számos gyógynövény kivonatából összeállított, sportsérülések, krónikus mozgásszervi panaszok kezelésére ajánlott lóbalzsam. Lóbalzsam vásárlásakor vegye figyelembe, hogy a különböző márkanévvel ellátott termékek hatóanyag tartalma és összetétele is jelentősen különbözhet egymástól!

A patikákban széles választékban található zúzódásra krém. A hagyományos nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcsök mellett egyre népszerűbbek a több növényi összetevő kombinációjából álló természetes készítmények, amelyek a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények mellett egyéb, a zúzódás mielőbbi gyógyulását segítő – például keringésjavító – hatóanyagokat is tartalmaznak.

További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Érdekelni fogja

Érdekelni fogja

Izomlazító krém vény nélkül is kapható

Krónikus vagy akut mozgásszervi elváltozások esetén is jellemző az ezeket kísérő fájdalom…

Fokozott izomterhelés, ásványianyag-hiány, keringési…

Az izom hirtelen összehúzódásával és rendszerint éles fájdalommal járó izomgörcs…